05 / 11 / 2024

hisse bölünemezliğinin istisnaları

hisse bölünemezliğinin istisnaları

03 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan 1997/12 sayılı Genelge ve bu genelgenin yasal dayanağı olan 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi gereğince tapuda hisse bölünmesi nasıl olur?

Ortak hisseli tapu nasıl bölünür?

Hisseli tapu, ortak tapu olarak da bilinmektedir. Hisseli tapunun bölünmesi pek çok kişinin uğraşmak zorunda olduğu işlemdir. Peki Ortak hisseli tapu nasıl bölünür? İşte detaylar!

Hisseli tapu nasıl bölünür?

Hisseli tapu konusunda pek çok kişinin tereddütleri ve soruları yer alıyor. Özellikle Hisseli tapu nasıl bölünür? sorusu sıklıkla sorulmaktadır. İşte hisseli tapuya dair bilinmesi gerekenler!

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mesken olan bağımsız bölümün işyeri olarak değiştirilmesi!

Bağımsız bölümün niteliğinin meskenden işyerine ya da niteliği işyeri olan bir bağımsız bölümün konuta çevrilebilmesi için bir takım izinler gerekmektedir. Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Kadir Kurtuluş konuyla ilgili detayları anlatıyor:

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur?

03 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan 1997/12 sayılı Genelge ve bu genelgenin yasal dayanağı olan 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi gereğince tapuda hisse bölünmesi nasıl olur?

Bağımsız bölüm niteliğinin değiştirilmesi!

Apartmanda bir bağımsız bölümün projede ve tapuda yazan niteliğinin değiştirilmesi için kat maliklerinden hangi oranda izin alınması gerekiyor? İşte bağımsız bölüm niteliğinin değiştirilmesi yasal esasları...

Yönetim planı değişikliğinde hisse mi? Bağımsız bölüm sayısı mı önemli?

Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenliyor. Peki, yönetim planı değişikliğinde hisse mi? Bağımsız bölüm sayısı mı önemli?

Doğuş GYO kısmi bölünme işlemi ile ilgili genel kurul tutanağını yayınladı!

Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu' nda yapılan yazılı açıklamaya göre Doğuş GYO kısmi bölünme işlemi ile ilgili genel kurul tutanağını yayınladı...

Bağımsız bölümün harap olması durumunda ne yapılır?

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre ana yapının tümü harap olmuşsa ne yapılır? Bağımsız bölümün harap olması durumunda ne yapılır? İşte sorularınızın yanıtı...

Apartmana bağımsız bölüm eklenmesi!

Apartmana bağımsız bölüm eklenmesi için aranan şartlar nelerdir? Apartmanda bağımsız bölüm ilavesi için kat malikleri kurulunun buna oy birliğiyle karar vermesi gerekiyor mu? İşte yanıtı...

Farklı 2 parsele yapılan inşaat nasıl bölüşülür?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper kendisine sorulan farklı 2 parsele yapılan inşaatın nasıl bölüşülmesi gerektiği ile ilgili bir soruyu yanıtladı. Farklı 2 parsele yapılan inşaat nasıl bölüşülür?

Kırıkkale Üniversitesi'nde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü açıldı!

Kırıkkale Üniversitesi’nde Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü açıldı. Böylece üniversitede son 4 yılda ön lisans ve lisans düzeyinde açılan bölüm/program sayısı 40’a ulaştı...

Toroslar Belediyesi Bilge Kağan Parkı ve Spor Tesisi'nin bir bölümüne futbol sahası ekledi!

Toroslar Belediyesi, Korukent Mahallesi 'nde bulunan Bilge Kağan Parkı ve Spor Tesisi 'nin bir bölümüne futbol sahası ekleyerek sporda tesisleşme çalışmalarına bir halka daha ekledi.

hisse bölünemezliğinin istisnaları Haberi

hisse bölünemezliğinin istisnaları

Tapuda hisse bölünmesi nasıl olur?

Hisseli tapuların satışları ile ilgili esaslar, 03 Ekim 1997 tarihinde yayınlanan 1997/12 sayılı Genelgen ve bu genelgenin yasal dayanağı olan 3194 sayılı İmar Kanununun 18 inci maddesi son fıkrası olarak karşımıza çıkıyor.


Kanunun 18 inci maddesinin son fıkrası ile 1997/12 sayılı Genelge bölerek hisse satışını yasaklıyor. Bu yasal esaslar ile: İster imar planı olmayan yerlerde, isterse imar planı olan yerlerde; daha önce herhangi bir şekilde edinilmiş hisselerin bölünmeden aynen satışına yasak getirilmiyor. 


Hisse bölünmesi ile ilgili yasal hususlar Tapu ve Kadastro Müfettişi İsmail Değirmenci tarafından şu şekilde özetleniyor: "18 inci maddesinin son fıkrasından ve 1997/12 sayılı Genelge’den anlaşıldığı üzere istisnalar şunlardır;

a – Veraset yoluyla intikal, (Eğer 1’den çok mirasçı varsa intikal yapılınca taşınmaz mecburen hisselere bölünecek.)

b –...