Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?
Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?
Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?
Mahfuz hisse'nin miktarı, mirasçının miras bırakanla yakınlığına göre derişiyor. Her mahfuz hisseli mirasçının mahfuz hisse oranı farklı olabiliyor. Fürunun mahfuz hissesi, kanuni miras payının 3/4’üdür; meselâ, miras bırakanın iki çocuğu varsa, bunlardan her birinin kanuni miras hissesi terekenin 1/2’idir. Mahfuz hisseleri ise, bu 1/2 miras payının 3/4'ü, yani 3/8’üdür. Bu durumda miras bırakan, çocuklarından her birine terekenin 3/8’ünü bırakmak zorunda oluyor.
Ana ve babanın mahfuz hissesi kendilerine düşen miras payının 1/2’idir. Mesela miras bırakan öldüğü zaman ana ve babası yaşıyorsa, bunlardan her birinin miras payı terekenin 1/2’dir. Mahfuz hisseleri de, her birine düşen 1/2 miras payının yarısıdır, yani 1/4’dir. Miras bırakan, ana ve babasından her birine terekenin 1/4'ünü bırakmak zorunluluğu bulunuyor. Erkek kardeş ve kızkardeşlerinden her birinin mahfuz hissesi, kendilerine düşen miras payının 1/4’ü olarak karşımıza çıkıyor.
Sağ kalan eşin mahfuz hissesi, onun öteki mirasçılarla birlikte veya tek başına mirasçı olmasına göre değişiklik gösterebiliyor. Eşin öteki kanuni mirasçılarla birlikte mirasçı olması halinde mahfuz hissesi, kendisine düşen miras payının mülkiyet kısmının tamamı oluyor.
Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının yukarıdaki saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.
Tasarruf edilebilir kısmın hesabı:
1. Borçların indirilmesi
MADDE 507.- Tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanır.
Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin üç aylık geçim giderleri terekeden indirilir.
2. Sağlararası karşılıksız kazandırmalar
MADDE 508.- Mirasbırakanın sağlararası karşılıksız kazandırmaları, tenkise tâbi oldukları ölçüde, tasarruf edilebilir kısmın hesabında terekeye eklenir.
3. Sigorta alacakları
MADDE 509.- Mirasbırakanın kendi ölümünde ödenmek üzere üçüncü kişi lehine hayat sigortası sözleşmesi yapması veya böyle bir kişiyi sonradan lehdar olarak tayin etmesi ya da sigortacıya karşı olan istem hakkını sağlararası veya ölüme bağlı tasarrufla karşılıksız olarak üçüncü kişiye devretmesi hâlinde, sigorta alacağının mirasbırakanın ölümü zamanındaki satın alma değeri terekeye eklenir.
Mahfuz hisse oranları!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com