27 / 04 / 2024

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Temettü nasıl alınır? Bir gün önce alınan hisse temettü verir mi?

Borsa İstanbul’da temettü ödemeleri başladı. Peki birçok yatırımcının tercihi olan temettü nedir ve nasıl alınır, bir gün önce alınan hisse temettü verir mi? Uzmanı bu soruları cevapladı.

Borsada doğru portföy nasıl oluşturulur?

Yatırımcılar paralarını nasıl değerlendirmeleri gerektiğini araştırırken, borsada hisse almak isteyenler  için portföy önerisi geldi.  Daha çok kazanmak ve riski azaltmak isteyenler nasıl portföy oluşturmalı? Merak edilen sorunun cevabı geldi.  

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alan küçük yatırımcıların aklına takılan sorulardan biri de şirketlerin F/K oranı ve bu oranın nasıl hesaplanacağı. Borsa Filozofu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını verdi.

Temettü hissesi nasıl seçilir? Bu kriterlere dikkat etmeyen yanar! 

Temettü, bir şirketin kârının bir kısmını hisse senedi sahiplerine dağıtması anlamına geliyor. Peki temettü hissesi nasıl seçilir? Yatırımcı Emre Kadero, X sosyal medya hesabından kriterleri açıkladı. İşte o kriterler ve gelen yorumlar...

Borsada yeni yatırım yapacaklar dikkat! Sektörel olarak nasıl dağılım yapılmalı?

Uzun vade hisse senedi yatırımcısı Onur Demir resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda borsada yeni yatırım yapacaklara kendi portföyü üzerinden sektörel olarak nasıl dağılım yapılması gerektiğini portföy yönetmenin nasıl yapılacağını anlattı. İşte Onur Demir'in o paylaşımı...

Borsa güne nasıl başladı? Borsa İstanbul'da en çok kazandıran hisse hangisi oldu? 15 Haziran 2023

Yatırımcılar Borsa İstanbul'un güne nasıl başladığını sorguluyor. Peki, Borsa güne nasıl başladı? Borsa İstanbul'da en çok kazandıran hisse hangisi oldu? 15 Haziran 2023...

Hisseli tapu paylaşımı nasıl yapılır? Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu birden çok kişiye ait olan bir tapu türüdür. Bu yüzden bazen pay sahipleri arasında bir huzursuz çıktığında bu durum sorun haline gelebiliyor. Hisseli tapu devredilebilir mi, kardeşler arasında nasıl devredilir? İşte detaylar!

Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu ve tapu devri konularında vatandaşlardan pek çok soru gelmektedir. Hisseli tapu sahipleri bu tapularla nasıl işlemlerin yapıldığını merakla soruyor. İşte araştırılan detaylar!

Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır?

Hisse devri, daha çok kardeşler ve akrabalar arasında konuşulup tartışılan bir konudur. Peki hissenizi kardeşinize devretmek istiyorsanız ne yapmalısınız, Kardeşler arasında hisse devri nasıl yapılır? İşte detaylar!

Hisse tevhidi nedir? Hisse tevhidi işlemi nasıl yapılır?

Tapu işlemleri içerisinde yer alan hisse tevhidi nedir? Hisse tevhidi işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar…

Arsa hisse payı nedir? Arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte detaylar!

Arsa hisse payı hesaplama konusu arasa sahipleri ve müteahhitleri ilgilendiren konular arasındadır. Peki arsa hisse payı nasıl hesaplanır? İşte merak edilenler!

Hisseli gayrimenkullerdeki hisseler nasıl satılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hisseli gayrimenkulde hisse satışının nasıl yapılması gerektiğini kaleme aldı.

Miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Veraset ve İntikal Vergisini ödemek için miras kalan ev, araba, hisse senedi gibi mal mülk için vergi dairesine beyanname vermek gerekli. Peki miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır Haberi

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, miras bırakana belirli derecede yakınlığı olan kişilerin miras bırakanın malvarlığı üzerinde hakka sahip olması gerektiği düşüncesine dayanıyor.


Miras bırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakabilme özgürlüğüne sahip olmuyor.  Kanuni mirasçıların miras üzerinde mahfuz hisse olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Miras bırakan, mahfuz hisse dışında kalan malvarlığı üzerinde dilediği gibi ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. 


Mahfuz hisse sahibi mirasçılar alt soy yani çocuklar ve torunlar, ana- baba ve sağ kalan eş olarak biliniyor. Altsoy terimi içerisine evlatlıklar da dâhil oluyor. Medeni Kanun’ da 2007’ de yürürlüğe giren değişiklik ile kardeşlerin mahfuz hissesi kaldırıldı. 


Altsoy için mahfuz hisse oranı yasal miras payının yarısı oluyor.  Anne ve baba için mahfuz hisse oranı yasal miras payının dörtte biri oluyor.  Diyelim ki bir...