Hisseli gayrimenkullerdeki hisseler nasıl satılır?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde hisseli gayrimenkulde hisse satışının nasıl yapılması gerektiğini kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli gayrimenkulde hisse satışının nasıl yapılması gerektiğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Sadece ağaçların olduğu bir bahçede 9 hissedar var. Hissemi satmak istiyorum. Bildiğim kadarıyla önce hissedarlara satmam gerekiyor. Eğer onlar almazsa dışarıdan birine satabilir miyim? Bu yöntem için en başından yani ortak hissedarlara yapılacak satış duyurusu dahil nasıl bir yol izlemek lazım?" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
*****
Okuyucumun aklını karıştıran husus, pek çok kişinin de aklını karıştırıyor. Şimdi olayın gelişmesini açıkladığımda okuyucumun aklının karışmasının haklı olduğu görülecek. Okuyucum hissedarı olduğu gayrimenkulde hissesini satacaksa önce ‘diğer hissedarlara satacak’ diye bir kural yok. Ancak dışarıdan birine sattığında diğer hissedarların ‘öncelikli alma hakkı’ ortaya çıkıyor. İşte akılları karıştıran husus bu. Okuyucum konumunda olan biri hissesini satmak istediğinde bir alıcı bulabilir ve hissesini tapuda bu alıcıya satabilir. Buna hukuki engel yok.
*****
Satıştan sonra iki taraftan birinin ancak özellikle yeni malikin diğer hissedarlara bu alımı bildirmesi gerekiyor. İşte bu bildirimden sonra 3 ay içinde diğer hissedarlardan biri veya birkaçı için bu satışın iptali ile kendi adlarına tescilini dava etme hakkı doğuyor. İşte bu hakkın doğması, önce ortaklardan birine satış yapılması gerektiği izlenimini veriyor. Ancak kabul edelim ki okuyucum konumundaki biri önce ortaklara teklifte bulundu ancak ortaklardan biri talip olmadı, bu nedenle de satışı dışarıdan birine yaptı. Bu dahi okuyucumun durumunu kurtarmıyor. Dışarıdan birine yaptığı satıştan sonra ortaklardan biri bu hakkını kullanıp, satışın iptali ile kendi adına tescilini talep edebiliyor. Okuyucumun durumu bu.