22 / 12 / 2024

2013 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

2013 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmeniz doluyor ve nasıl bir zamla karşılaşacağınızı merak ediyorsanız, enflasyon rakamlarına bakmanız gerekiyor. Çünkü, kira artışları Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE)'ne göre yapılıyor. Peki bu durumda 2013 kira artış oranı nasıl hesaplanır?



'2013 kira artış oranı nasıl hesaplanır?' sorusuna yanıt arıyorsanız enflasyon oranlarıyla haşır neşir olmanız gerekiyor demektir. Çünkü kiralar Üretici Fiyatları Endeksi yani ÜFE rakamları baz alınarak artıyor. Bu yeni uygulama 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni Borçlar Kanunu'nda yapılan bu düzenlemeyle kira artışlarına enflasyon oranları girmiş oldu. 


Yeni uygulamayla kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan anlaşmazlıklar da rafa kaldırıldı. Çünkü kira artış oranının ne olacağı konusunda fikir birliğine varamayan kiracılar ve ev sahipleri, kira artışlarında her ay açıklanan yıllık ÜFE artışı oranını baz alıyorlar. Hal böyle olunca ev sahipleri kirayı yıllık ÜFE oranından fazla artıramıyor. Aksi takdirde kiracı mahkemeye başvurarak hakkını arayabilir. 


ÜFE oranı 2013 

Gayrimenkul veya iş yerleri kira zamlarının, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun açıkladığı bir yıllık ÜFE artışının üzerine çıkamadığını belirtmiştik. Eğer sizinde kira sözleşmeniz doluyor ve kira artış oranınızın ne olacağını düşünüyorsanız, 2013'ün açıklanan ilk enflasyon rakamlarına bakmanız gerekiyor. 


Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2013 Şubat ayında açıkladığı enflasyon rakamları ise şöyle; Ocak ayı itibariyle yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 7.31, ÜFE'de ise yüzde 1.88 olarak gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 8.62, üretici fiyatlarında da yüzde 5.33 oldu. 


2013'ün bu enflasyon oranlarına göre, eğer sözleşmeniz Ocak 2013'de dolmuşsa kira artışınız yüzde 5.33 oranının üzerine çıkamayacak. Çünkü Ocak 2013 enflasyon oranına bakıldığında ÜFE'nin 12 aylık ortalamasının yüzde 5.33 olduğunu görüyoruz. 


Bu durumda ev sahibiniz TÜFE ve ÜFE ortalamasına göre kira artışı gerçekleştirmek isterse telaşa kapılmayın. Çünkü Yeni Borçlar Kanunu kiranın sadece ÜFE artışı kadar artırılmasına izin veriyor. Üstelik ev sahipleri bu zam oranını beğenmese de dilediği gibi kiracıyı evden çıkartamıyor.  


Döviz bazında olan kiralar ne olacak? 

Gayrimenkulunuzu veya işyerinizi dolar, euro gibi döviz cinsinden kiraladıysanız, bu noktada ÜFE rakamlarına ihtiyacınız kalmıyor. Çünkü döviz bazındaki kiralara 5 yıl gibi bir süreden önce zam yapılamıyor. Bu durumda kira ancak 5 yılın sonunda zamlanabiliyor. Kira artış oranı için bu süre geçtikten sonra ise enflasyon oranı, döviz kuru ve gayrimenkulun durumu gibi etkenlere bakılarak zam oranı belirleniyor.  



Şebnem BER/Emlakkulisi.com 



Geri Dön