27 / 04 / 2024

2014 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

2014 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her yeni kira yılında mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor. Peki, kiracıya zam nasıl yapılır? 2014 kira artış oranı nasıl hesaplanır?



2014 kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmeleri genellikle senelik olarak düzenleniyor. Ancak sözleşmenin karşılıklı olarak feshedilmemesi halinde sözleşme belirsiz süreli olma özelliğini kazanıyor. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her yeni kira yılında mal sahibinin kiracısına zam yapma hakkı doğuyor.


Peki meskenlerde kira artışı nasıl hesaplanır? İşyerlerinde kira artışı nasıl hesaplanır? 2014 kira artış oranı nasıl hesaplanır?


borçlar kanunu gereğince, meskenlerde kiraya zam dönemin ÜFE oranları doğrultusunda yapılıyor. Ancak, işyeri kiralamaları için böyle bir uygulama söz konusu olmayıp, kanunda yapılan düzenlemelere göre işyeri kiralamalarında ÜFE hesabına 2020 yılında geçileceği açıklanıyor.


Buna göre meskenlerde yapılacak kira artışı için Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranlarının takip edilmesi gerekiyor.


Açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kira artış oranı olarak kullanılıyor.


Örnek 2014 kira artış oranı hesabı..

Ağustos ayında; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Buna göre kira artış hesaplamalarında yüzde 9,88 oranı kullanıldı. Örneğin kira bedeli 1.000 TL olan bir meskenin kira zam bedeli 98,8 TL olarak hesaplanıyor.



ÜFE'ye göre kira artışı ertelendi mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön