22 / 12 / 2024

Kira artış oranı nasıl hesaplanır 2014?

Kira artış oranı nasıl hesaplanır 2014?

Taşınmaz kiralamalarında kira döneminin sona ermesi halinde, mal sahibi kiracısına belli bir oranda zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kira artış oranı nasıl hesaplanır 2014? İşte kira artış hesaplamaları..



Kira artış oranı nasıl hesaplanır 2014?

Taşınmaz kiralamalarında kira döneminin sona ermesi halinde, mal sahibi kiracısına belli bir oranda zam yapma hakkına sahip oluyor. Borçlar Kanunu gereğince, ev sahibi kiracısına dönemin ÜFE oranlarından yüksek oranda zam yapamazken, işyeri sahipleri kiracısına sözleşmede anlaştıkları oranlarda zam yapabiliyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Bu oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Eylül ayı kira enflasyon oranları verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,85 arttı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,85, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,24, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,84 artış gösterdi.


Bilindiği üzere kira artış oranı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. 


Buna göre, Ekim ayında açıklanan verilere göre kira sözleşmesi yenilenen meskenlerde en fazla %9,84 oranında zam yapıldı.


Örnek hesaplama:

Kira bedeli: 1000 TL

Kira zam oranı: yüzde 9,84

Kira zam bedeli: 98,4

Zamlı kira bedeli: 1098,4


Kira artışı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön