02 / 05 / 2024

Mahfuz hisse hesaplaması

Mahfuz hisse hesaplaması

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Özak GYO hisse geri alımı için onay aldı!

Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., hisse geri alım başvurularına Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onay verildiğini Kamuyu Aydınlatma Platformu'na bildirdi. İşte şirketten KAP'a yapılan açıklama...

Paylı mülkiyet hisse satışı!

Paydaşların paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. İşte, paylı mülkiyet hisse satışı!

Tapuda hisse devri masrafları 2015!

Hisseli tapularda devir işlemleri gerçekleşebiliyor. Hisse devrinde, eğer devir yapılacak kişi bir başka hissedarsa, diğer paydaşların önalım hakkı olmuyor. İşte, tapuda hisse devri masrafları 2015!

Kat alanı kat sayısı hesaplaması!

Kat alanı kat sayısı, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, kaks nasıl hesaplanır? İşte, kat alanı kat sayısı hesaplaması!

Mirasta mahfuz hisse oranları!

Kanuni mirasçılardan murise çok yakın olanlara tanınan miras hissesine mahfuz hisse deniyor. İşte, mirasta mahfuz hisse oranları!

Mirasta mahfuz hak nedir?

Ölen kişinin kanuni mirasçılarının miras üzerinde mahfuz hak olarak adlandırılan hakları bulunuyor. Peki, mirasta mahfuz hak nedir?

Mahfuz hissenin ihlali!

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne mahfuz hisse deniyor. Peki, mahfuz hissenin ihlalinde ne yapılır? İşte, mahfuz hissenin ihlali!

Mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse, kanuni mirasçının, miras bırakanın iradesiyle ortadan kaldırılamayan payı olarak karşımıza çıkıyor. İşte, mahfuz hisse sahiplerinin hakları!

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Medeni Kanun'da yer alan hükümlere göre miras bırakan, mirasının mahfuz hissesi dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse, miras bırakanın ölüme bağlı bir tasarrufla ortadan kaldırması mümkün olmayan kanuni miras payına deniyor. İşte, mahfuz hisse oranları!

Mahfuz hisse nedir?

Yasal mirasçıların bir kısmına, miras bırakanın tasarruflarıyla ortadan kaldırılamayan, dokunulamayan bir miras hakkı tanınıyor. Peki, mahfuz hisse nedir?

Kooperatif hisse devri karar örneği!

Kooperatiflerde ortaklık sıfatının kazanılması, Anasözleşme ile bir taşınmaz malın mülkiyetine bağlı hakların kullanılmasına veya bir teşebbüsün işletilmesine bağlanabiliyor. Ortaklık devredilebiliyor. İşte kooperatif hisse devri karar örneği..

Özak GYO hisse geri alımına ilişkin raporunu yayınladı!

Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda hisse geri alımına ilişkin yönetim kurulu Kararını yayınladı. İşte Özak GYO açıklaması...

Mahfuz hisse hesaplaması Haberi

Mahfuz hisse hesaplaması

Mahfuz hisse nasıl hesaplanır?

Mahfuz hisse'nin miktarı, mirasçının miras bırakanla yakınlığına göre derişiyor.  Her mahfuz hisseli mirasçının mahfuz hisse oranı farklı olabiliyor. Fürunun mahfuz hissesi, kanuni miras payının 3/4’üdür; meselâ, miras bırakanın iki çocuğu varsa, bunlardan her birinin kanuni miras hissesi terekenin 1/2’idir. Mahfuz hisseleri ise, bu 1/2 miras payının 3/4'ü, yani 3/8’üdür. Bu durumda miras bırakan, çocuklarından her birine terekenin 3/8’ünü bırakmak zorunda oluyor. 


Ana ve babanın mahfuz hissesi kendilerine düşen miras payının 1/2’idir. Mesela miras bırakan öldüğü zaman ana ve babası yaşıyorsa, bunlardan her birinin miras payı terekenin 1/2’dir. Mahfuz hisseleri de, her birine düşen 1/2 miras payının yarısıdır, yani 1/4’dir. Miras bırakan, ana ve babasından her birine terekenin 1/4'ünü bırakmak zorunluluğu bulunuyor. Erkek kardeş ve kızkardeşlerinden her birinin...