29 / 04 / 2024

imar emsal değeri nedir

imar emsal değeri nedir

Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) olarak da bilinen emsal değerleri, yeni inşa edilecek bir yapının inşaat alanına ilişkin birtakım bilgiler veriyor. Peki imarda emsal ne demektir?

İstanbul’da imar planı değişiklikleri SMS ile öğrenilebilecek!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yaptığı imar plan değişikliklerini İstanbullulara SMS ile bildirecek. Yeni uygulamayı müjdeleyen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu “Artık gizli saklı imar planı değişikliği yok; her şey şeffaf, her şey erişilebilir” şeklinde konuştu.

İmar planı değişikliğinde Değer Artış Payı nasıl uygulanacak?

Değer Artış Payı (DAP) İmar Kanunu’na eklenen ek 8. Maddede “taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan arsanın artan değeri” olarak belirtiliyor. Peki nasıl işliyor değer artış payı uygulaması?

Değeri artan gayrimenkullerin vergisi de artacak!

Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre bundan sonra imar planı değişikliği nedeniyle değeri artan gayrimenkuller için artık değer artışı vergisi ödenecek. Lüks Konut Uzmanı Sühran Aras, yeni yönetmeliğe ilişkin bilgi verdi.

Turizm bölgelerinin imar planları değişti!

ÖİB Türkiye’nin gözde turizm beldeleri ile ticari değeri yüksek ilçelerinde yer alan bazı arazilerinin satışını kolaylaştırmak için imar planlarında değişikliğe gitti...

Yeni imar planı değişikliği neler getirdi?

Vergi uzmanı ve Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ozan Bingöl, yeni imar planı değişikliği için, "İmar planı değişikliği ile emsal artacağından arsa sahibi veya müteahhit bu değer artış payını ödeyerek kârlı duruma bile geçebilecek" dedi...

İmar değeri artışlarından kamu pay alacak!

11. Kalkınma Planı’nda önceliklerinden birinin yurtiçi tasarrufları arttırmak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Konut alımlarının cazibesi azaltılacak, imar değeri artışlarından kamu pay alacak” dedi.

Kandıra'daki nazım imar planı değişikliği arsa fiyatlarını artıracak!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun 1 yıl süren Kefken, Kerpe, Cebeci ve Bağırganlı sahillerini kapsayan imar planı bugün meclisten geçiyor. Projeyle birlikte Kandıra sahillerindeki arsaların değeri 3 kat artacak.

Kepez'de imar sorunu çözülüyor!

Kepez ilçesinin Baraj, Beşkonaklılar ve Göksu mahallelerinde yaşanan emsal adaletsizliği tarihe karışıyor. İmar revizyonuyla mahallelerinin doğusunda inşaat emsal değeri 0.40’dan 0.60’a çıkarılıyor.

Hukukçular Konut Yapı Kooperatifi arazisinin emsal değeri 2'ye yükseldi!

Ankara Büyükşehir Belediyesi, üzerine 196 daire yapılabilen kooperatifin İncek Lodumlu'daki arsasının imar planım adeta uçurdu. Belediye Meclisi, kooperatif arsasının imar planını değiştirerek inşaat emsalini 0.50'den 2'ye yükseltti.

İnşaat kaks değeri nedir?

KAKS; yapının bütün katlardaki alanları toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak biliniyor. Peki, inşaat kaks değeri nedir?

Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. Peki, emsal artışı nedir?

KAKS değeri nedir?

Kat alanı kat sayısı (KAKS)(Emsal): Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, KAKS değeri nedir? KAKS hesabı nasıl yapılır?

Zeyport Limanı imar planı askıda!

ZEYTİNBURNU Kazlıçeşme’de, ‘Kumcular’ mevki olarak bilinen alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar planı hazırlandı. Bakanlık tarafından askıya çıkan planda, emsal değeri 0,5 olarak açıklandı,

imar emsal değeri nedir Haberi

imar emsal değeri nedir

İmarda emsal ne demektir?

Emsal, inşaatına başlanacak yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen değerlere deniyor. Kat Alanı Kat Sayısı (KAKS) olarak da bilinen bu değerler, belediye tarafından belirleniyor.


KAKS değerine ilişkin bilgiler, yine belediye tarafından hazırlanan imar durum belgesi kapsamında yer alıyor. Emsal hesabına arsa alanı üzerindeki tüm alanlar dahil edilmiyor. Peki imarda emsal hesabına dahil edilmeyen alanlar nelerdir?


Emsal hesabına dahil edilmeyen alanlar:

Emsal (KAKS); inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayı oluyor.


Emsal hesaplama..

KAKS sayısı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra kalan alanların toplamı olarak ifade ediliyor.


KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 –...