06 / 05 / 2024

imar parseli

imar parseli

Parsel, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Kadastro parseli; Kadastro yapıldığı zaman oluşmuş, mülkiyeti tescilli parsele deniyor. Peki net parsel nedir? Brüt parsel nedir?

İmar parseli nedir?

İmar parseli nedir, neden yapılır? Parsel ile ilgili diğer kavramlar nelerdir? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...

Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

Kadastro parseli, belirli bir alanı kapsayan arazidir. Bu arazi yasal yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. İmar parseli ile karıştırılan kadastro parselinde dikkate alınması gereken bazı kurallar vardır. Peki kadastro parseli nedir, imar parseliyle farkları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...

Elbistan için yeni imar planı oluşturulacak!

Elbistan için en uygun ve ihtiyaçlara cevap verecek bir imar parseli oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, toplumun her kesimi ile istişare yapmaya devam edeceklerini söyledi.

6 soruda toplu yapılarda yönetim!

Bir veya birden çok imar parseli üzerinde, belli bir onaylı yerleşim plânına göre yapılmış birbirleriyle bağlantılı birden çok yapı oluyor. Peki, toplu yapılar nasıl yönetilir?

KAKS oranları 2017!

KAKS, yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı oluyor. İşte Yeni İmar Yönetmeliği'nde yer alan KAKS oranları ve sınırlamaları..

TAKS oranları 2017!

Taban alanının imar parseli alanına oranı olan TAKS oranları ve sınırlamaları Ekim 2017'de yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte TAKS oranları 2017..

Katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar!

Katlar alanı sayısı yapının inşa edilen tüm kat alanlarının toplamının imar parseli alanına oranı oluyor. Peki, katlar alanı hesabına dahil edilmeyen kullanımlar nelerdir?

Başakşehir'de 328.96 hektar alanın imar uygulaması askıda!

İstanbul Başakşehir İlçesi, Başak Mahallesinde 2125 numaralı parseli kapsayan 3 milyon 289 bin 600 metrekare alana ilişkin imar uygulaması askıya çıkarıldı...

TOKİ'nin Çorlu'da imar planı değişikliği askıda!

TOKİ Başkanlığı tarafından yapılan ve Çorlu'da 104 parseli kapsayan imar planı değişiklikleri Çorlu Belediyesi'nde askıya çıkarıldı. Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Oktay Çolpan, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Kepez Toyota Bakırcılar Plaza imar planı değiştirildi!

Kepez İlçesi Altınova Sinan Mahallesi Serik Caddesi'nde hizmet veren Toyota Bakırcılar Plaza'nın imar planlarında akaryakıt istasyonu olan 25031 ada/57 nolu parseli ticari alana çevrilerek hem emsal artışı sağlandı hem de plaza yasalaştı.

Toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapının toplam kat alanı hesabı, KAKS ile yapılıyor. KAKS yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde ediliyor. Peki, toplam kat alanı hesabı nasıl yapılır?

Sinpaş GYO'dan Sancaktepe Nazım İmar Planı Davası açıklaması!

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ., İstanbul Sancaktepe'de bulunan 9006 ada 3 parseli kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planı hakkında açılan davayla ilgili KAP'a açıklama yaptı.

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal nasıl belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında emsal hesabı da yer alıyor. Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. Peki bir inşaatta emsal nasıl belirlenir?

imar parseli Haberi

imar parseli

Net parsel nedir?

Parsel, imar yasalarına göre ayrılıp sınırlanmış arazi parçası olarak tanımlanıyor. Kadastro parseli; Kadastro yapıldığı zaman oluşmuş, mülkiyeti tescilli parsel olarak karşımıza çıkıyor.


İmar parseli ise, imar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin İmar Kanunu, imar planı ve yönetmelik esaslarına göre düzenlenmiş şeklini ifade ediyor. Peki net parsel nedir? Brüt parsel nedir?


Net parsel alanı..

Bir parselin, imar planı ile donatılara (yol, yeşil alan v.b.) ayrılan kısımlarının terki yapıldıktan sonra kalan net parsel alanına deniyor.


İmar planında aksine bir hüküm TAKS, KAKS, çekme mesafesi gibi hesaplamalar net parsel alanı üzerinden yapılıyor. 


Örnek..

Alanı 1500 m2 olan bir parselin imar planı kararı ile 1200 m2’si konut, 150 m2’si yeşil alan, m2’si de yol alanı olsun. İmar uygulaması sonucunda parselin yol ve yeşil alan olarak ayrılan toplam 300...