27 / 04 / 2024

Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

Kadastro parseli, belirli bir alanı kapsayan arazidir. Bu arazi yasal yönetmelikler tarafından belirlenmiştir. İmar parseli ile karıştırılan kadastro parselinde dikkate alınması gereken bazı kurallar vardır. Peki kadastro parseli nedir, imar parseliyle farkları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler...



KADASTRO PARSELİ İMAR PARSELİNE NASIL DÖNÜŞÜR? 

Yola bırakma (terk) işlemi, genel hizmet alanları, yol ve yeşil alanlar gibi kamusal alanlarla ilgilidir. Bu işlem, imar uygulamaları içinde özel bir yer tutar ve parselasyon olarak da adlandırılır. İmar uygulamaları niteliğinde olması nedeniyle yola bırakma işlemi sonucunda kadastro parselleri imar parseline dönüşür ve arsa niteliği kazanır.

KADASTRO PARSELİ NEDİR?

Kadastro Kanunu hükümlerine göre, kadastro adası içerisinde belirli bir bağımsızlıkta bulunan arazilere kadastro parseli adı verilir. Bu parsel sınırları ve sahipleri net bir şekilde belirlenmiş olan bir alandır.

KADASTRO PARSELİ VE İMAR PARSELİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Kadastro Kanunu'na göre, kadastro adası içerisinde bulunan ve bağımsız bir şekilde konumlandırılan parsellere kadastro parseli denilir. Bu parseller sınırları ve sahipleri kesin olarak belirlenmiş olan alanlardır. İmar parseli ise imar yapılabilecek parsellere verilen isimdir. İmar parseli, genelde kadastro parseli içinde yer alır ve üzerinde yapılaşma veya inşaat faaliyetleri gerçekleştirilmesine izin verilen bir arazi parçasını ifade eder. Ancak kadastro parseli bu konuda farklıdır.

 Kadastro parseli nedir? Kadastro parseli ile imar parseli arasındaki farklar nelerdir?

KADASTRO PARSELE EV YAPILIR MI?

Madde 49 çerçevesinde parsellerin belirtilen büyüklük hükümlerine uymadığı durumlarda, söz konusu parsellerde yeni yapıların inşası ve ilave yapıların yapılması, uygun hale getirilmedikçe kesinlikle izin verilmez. İfraz edilmediği sürece bir parsel üzerine konut, tarımsal veya hayvancılık amaçlı yapılar ve bu yapıların gerekli yardımcı binaları dışında birden fazla yapı inşa edilmesi mümkün değildir.

BİR ARSANIN KADASTRO YOLU OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR? 

Bir alanın kadastral bir yol olarak kabul edilmesi için, bu alanın kadastro sırasında düzenlenen harita veya planlar üzerinde açıkça gösterilmesi gerekir. 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 16/B maddesi, kadastro işlemi sırasında kullanılan alanların harita veya planlar üzerinde belirtilmiştir.   

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Dedenizin eski tapusu için kadastrosu yapılır mı?

Kadastro tespitine itiraz ve iptal davası süreci nasıl ilerler?


Geri Dön