27 / 04 / 2024

Kadastro tespitine itiraz ve iptal davası süreci nasıl ilerler?

Kadastro tespitine itiraz ve iptal davası süreci nasıl ilerler?

Kadastro tespitine itiraz ve iptal davası süreci, belirli aşamalarla ilerler. Gayrimenkul alanında önemli bir konu olduğu için bilinmesi faydalıdır. Bu noktada kadastro tespitine itiraz davasının ne olduğunu ve ne şekilde ilerlediğini öğrenmek gerekir. İşte konu ile ilgili detaylar...



KADASTRO NEDİR?

Kadastro, taşınmaz mülklerin sınırlarının tespit edilmesi, arazi ve harita üzerinde belirlenmesi ve bu mülklere ilişkin hukuki durumların belirlenerek sahiplerinin adına resmi olarak tescil edilmesi sürecini ifade eder. 

KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ VE İPTAL DAVASI SÜRECİ

Hukuka aykırı kadastro işlemlerine karşı gerçekleştirilen tapu iptal ve tescil davalarının açılma süresi belirlenmiştir. Bu süre, tutanakların kesinleşme tarihinden itibaren on yıl olarak kabul edilir. Bu on yıllık zaman dilimi, hak düşürücü bir nitelik taşır ve bu süre zarfından sonra, kadastro öncesine dayalı nedenlere dayanarak tapu iptal ve tescil davaları açılamaz.

Bu tutanaklarda yer alan haklara, sınırlamalara ve tespitlere ilişkin tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl süre geçtikten sonra, kadastro öncesi hukuki sebeplere dayalı itirazlar artık kabul edilmemekte ve bu konuda dava açılamaz.

Kadastro tespitine itiraz ve iptal davası süreci nasıl ilerler?

KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ NEDİR?

Kadastro işlemi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir. Kadastro çalışmaları sırasında ve sonrasında, hak sahipleri bu işlemlere karşı itiraz etme hakkına sahiptirler. Kadastro Kanunu'nun 9. maddesi, kadastro tespitine karşı yapılabilecek itirazları düzenler.

Kadastro çalışmaları ilerlerken, kadastro tespitine yönelik itirazlar yalnızca ilgili belgelerin geçerliliği üzerinden değerlendirilir. Belgelere dayanmayan ve yargılama gerektiren konular, itiraz sürecinde dikkate alınmaz. İtirazlar, özel bir komisyon tarafından incelenir ve komisyonun kararı, ilan yoluyla duyurulur.

KADASTRO TESPİTİ SONRASI İTİRAZ VE İPTAL DAVASI 

Kadastro tespitine yönelik itiraz süresi geçtikten sonra, artık kadastro mahkemesinde itiraz davası açılamamaktadır. Kadastro işlemlerinde meydana gelebilecek hukuka aykırılıklar durumunda, buna dayalı olarak oluşturulan tapu kaydı yolsuz tescil anlamına gelmektedir. Bu tür yolsuz tescile karşı yürütülebilecek dava, tapu iptali ve tescil davası olarak adlandırılmaktadır. Bu dava, genel hükümler çerçevesinde incelenir ve kadastro işleminin hukuka aykırı olduğu iddiası her türlü kanıtla desteklenebilir.

Harita kadastro çalışmaları nasıl yapılır? Harita aletlerinin özellikleri ve ölçümü nedir?

Kadastro çapı nedir? Kadastro çapı ne işe yarar? Nasıl alınır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tam 11 ilde mülakatsız personel alacak! Kadrolar tek tek belli oldu!


Geri Dön