22 / 11 / 2024
fuzul

Riskli yapı tespit süreci nasıl işler?

Riskli yapı tespit süreci nasıl işler?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespit süreci nasıl işler? Riskli yapı tespiti yapıldıktan sonra neler yapılır? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Danışma hattı Alo 181, bu tabloyu Twitter ve Facebook'ta paylaştı...




Riskli yapı tespit süreci nasıl işler? 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alo 181 Kentsel Dönüşüm hattı, riskli yapı tespit sürecini sosyal medyada paylaştığı bu tablo ile anlatıyor... Riskli yapı tespit süreci, yapılara risk tespiti yaptırılması ile başlıyor. 


İşte o tablo ve riskli yapı tespit süreci!


Riskli yapı tespit süreci nasıl işler?


Öncelikle riskli yapıya tespit yapılıyor ve rapor hazırlanıyor. Rapor incelenip onaylandıktan sonra bulunulan ilin tapu müdürlüğüne tapuya bildiriliyor ve maliklere tebligat gönderiliyor. 


Tebligat gönderimiyle itiraz süreci de başlamış oluyor, bu esnada teknik heyet incelemesi yapılıyor. (Maliklerin 15 gün içinde itiraz etme hakkı var. 15 gün içinde itiraz etmemişse yıkım süresi başlıyor, itiraz edildiyse üniversiteden 4 kişi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 3 kişinin yer aldığı 7 kişilik heyet binada inceleme yapar. Bina riskli çıkarsa yıkım başlar. 


60 gün dolmadan malikler tarafından yıkım gerçekleşmezse maliklere 30 gün daha verilir. Yine yıkım gerçekleşmezse mülki amirler tarafından yıkım gerçeklestirilir ve yıkım masrafları tüm maliklerin tapularına şerh olarak düşer.)


İtiraz sürecinin ardından riskli yapının yıkımı ve kontrolü gerçekleştiriliyor. Yıkım sonrasında 15. Madde gereği anlaşma yapılır. Kat malikleri, noter huzurunda toplantı  yapar. 2/3 çoğunlukla alınacak oldukları karar doğrultusunda anlaştıkları müteahhitle binanın yapımını gerçekleştirebilirler. 


Malikle 2/3 anlaşma sağlandıktan sonra anlaşamayan 1/3’lük kısımdaki (bir veya iki malik de olabilir) maliklerin hisseleri, anlaşan 2/3 çoğunluk tarafından satın alınabilir. Bakanlık anlaşamayan maliklerin hisselerini acele kamulaştırma yoluyla satın alır.


Binanın yapımı aşamasına geçilir. Bina yapımı sırasında – Anayasa Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda- yapım süreciyle ilgili bir dava açılırsa mahkeme sonuçlanıncaya kadar her hangi bir işlem yapılamaz. İnşaat durur.

Riskli yapı tespit sürecinin sonunda ise bina yapımı gerçekleşir. Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti yaptırarak dönüşüm ile yeni binasına kavuşan kat malikleri tapu ve noter harçlarından muaf oldukları gibi taşınma ve kira yardımı haklarından da yararlanabilirler.


Geri Dön