28 / 04 / 2024

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Tapu kayıtlarının eski olması, kadastro ve tapu işlemleri sırasında oluşan hataların giderilmesi tapu sicili düzeltme davası ile giderilir. Bu işlemlerde en yaygın hatalar tapu sahibinin adı, soyadı, anne ve baba adı gibi unsurlar vardır. Peki tapu sicili düzeltme davası nasıl açılır?



TAPU SİCİLİ DÜZELTME DAVASI HANGİ DURUMLARDA AÇILIR?

Tapu kayıtlarında yer alan ayni hakka dair herhangi bir değişiklik yapmayı gerektirmeyen ancak tapu kaydındaki kişisel kimlik bilgilerinin düzeltilmesini amaçlayan dava türüne tapu düzeltme davası denir. Özellikle ad, soyadı, anne adı, baba adı, doğum tarihi gibi temel kimlik bilgilerinin yanlış veya eksik kaydedildiği durumlarda bu tür davalar açılır.

Türk Medeni Kanunu'nun 1027. maddesi tapu kaydındaki bilgilerin düzeltilmesine ilişkin önemli kuralları içermektedir. Tapu kaydındaki hatalar iki farklı şekilde incelenebilir. İlk olarak işlemi gerçekleştiren kişilerin yaptığı hatalar veya eksiklikler, yani işlemdeki asli şartlarda veya kurucu unsurlarda meydana gelen sorunlar tapu kayıtlarında yanlış bilgilere yol açabilir. İkinci olarak ise tapu memurları tarafından yapılan yazım hataları veya kayıt eksiklikleri gibi idari hatalar söz konusu olabilir.

Asli şartlar veya kurucu unsurlardaki eksiklikler genellikle tapu kayıtlarının hükümsüz veya geçersiz hale gelmesine neden olur. Bu tür bir hatalı kayıt yolsuz tescil olarak adlandırılır. Yolsuz tescilin düzeltilmesi için Türk Medeni Kanunu'nun 4721 sayılı kanununun 1025. maddesi uyarınca tapu iptal ve tescil davası açılabilir. Bu dava, tapu kaydındaki hataların düzeltilmesi ve gerçek mülkiyet durumunun yasal olarak tanınmasını sağlar.

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASINDA DAVACI VE DAVALI KİMLERDİR? 

Tapu kaydının düzeltilmesi davaları tapu maliki, tapu malikinin mirasçıları ve Türk Medeni Kanunu'nun 702. maddesi kapsamında taşınmazın ortakları tarafından açılabilen bir hukuki süreçtir. Bu tür bir davayı açma yetkisine sahip kişiler şunlardır:

  • Tapu malikleri
  • Mirasçılar
  • Taşınmaz ortakları

Tapu kaydı düzeltme davaları genelde tapu sicil müdürlükleri aleyhine açılan davalardır. Bu tür davalarda, esasen bir davalı değil bir hasım belirlemek daha uygundur. Tapu kaydının düzeltilmesi işleminde hasım olarak Tapu Sicil Müdürlüğü gösterilmektedir.

e-Devlet üzerinden tapu bilgilerini doğrulamayanlar yandı! Ne ev ne arsa ne de tarla... Resmen yeni dönem başlıyor! 

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?


Geri Dön