28 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

Evini satmak isteyen ancak vergi borcu bulunan vatandaşlar, "Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi?" sorununa yanıt arıyor. İşte konuya ilişkin merak edilen tüm detaylar...



Gayrimenkul sahipleri 319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi ödemek zorunda. Yalnızca bazı durumlarda bağlı olarak dul, şehit yakını, işsiz, ev hanımı, emekli veya gazilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmuyor.

Tapu devir işlemlerinde, gayrimenkulün yer aldığı belediyeye giderek veya e-devlet Tapu Taşınmaz Beyan sayfası aracılığı ile emlak beyanında bulunur. Emlak beyannamesi verdikten sonra ilgili belediye, evin rayiç bedeli üzerinde bir emlak vergisi belirleniyor.

Emlak vergisi taşınmazlar adına her yıl 2 taksitte ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi oluyor. Peki, Emlak vergisi borcu olan ev satılırsa ne olur? Emlak vergisi borcu olan ev satılabilir mi? Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı? İşte tüm merak edilenler...

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

EMLAK VERGİSİ BORCU OLAN EV SATILIR MI?

Emlak vergisi taşınmazlar adına her yıl 2 taksitte ödeniyor. Verginin mükellefi gayrimenkulün sahibi oluyor. Eğer, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina ya da arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödemek ile mükellef oluyor.

Emlak vergisinde mükellefiyet taşınmazın satın alındığı seneyi takip eden sene başlıyor. 

Emlak Vergisi Kanununa göre esas olan gayrimenkulün satışının yapıldığı yıl ve daha önceki yıllara ait emlak vergisinin mükellefi satıcı (eski malik) oluyor.

Ancak, satışı yapılan konut ve arazinin satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan ve taşınmazı alanında sorumluluğu bulunuyor.

Verginin taşınmazı satın alan tarafından ödenmesi durumunda alıcının satıcıya başvurarak ödemiş olduğu vergiyi talep edebiliyor.

Öte yandan gayrimenkul satın alınırken taşınmazın eski borçları da devir alınmış oluyor. Tapuyu devir alınan taşınmazın kendisinden önceki döneme ait birikmiş emlak vergisi borçlarını zamlı olarak ödemek ve ödediği bu tutarlar için asıl borçlu olan satıcı adına dava açabiliyor.

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEDEN TAPU DEVRİ YAPILIR MI?

Taşınmazını satacak kişilerin tapu devri işlemlerinden önce emlak vergisini ödemesi gerekiyor. Tapu devir işlemlerinde konutun önceki tüm borçları gibi emlak vergisi borcu da satıcıya ait oluyor. Emlak vergisi 2 taksit şeklinde ödeniyor. Fakat gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tüm borcu aynı anda ödeme yoluna gidilebilir.

Kredi ile ev almak isteyenlere kritik uyarı: Kredi maliyetini düşüren avantajlı yöntemleri seçin!

Migros'ta 6'lı kağıt havlu ve 24'lü tuvalet kağıtlarında yüzde 50 indirim! Yetişen hemen alacak!

Altında son 3 ayın en yüksek seviyesi görüldü! Kapalıçarşı'da gram altın 1856 TL oldu! 20 Ekim 2023 altın fiyatları


Geri Dön