22 / 12 / 2024

Arsa payı düzeltme davası süresi!

Arsa payı düzeltme davası süresi!

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde tescil işlemi sırasında hatalı arsa payı sorunu yaşanabiliyor. Malikler hatalı arsa payı için dava açabiliyor. İşte, arsa payı düzeltme davası süresi!



Arsa payı düzeltme davası süresi!

Bir gayrimenkulün kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken ana yapının bulunduğu parsel arsasından değerleme oranında arsadan verilen pay arsa payı olarak karşımıza çıkıyor. 


Kat mülkiyetinin geçerli olduğu yerlerde, Kanun esaslarına göre bağımsız bölümlere tahsis edilen bina içindeki değerlerine göre belirlenen ortak mülkiyet payı olarak da bilinen arsa payının düzeltilmesi için malikler tarafından dava açılabiliyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, Kat Mülkiyeti Kanunu’nun uygulanmasından doğacak her türlü anlaşmazlık sulh hukuk mahkemesinde çözümleniyor. 


Arsa payı davasında, kat maliki veya maliklerinin sonradan arsa paylarının düzeltilmesini istemekte iyiniyetli olup olmadıklarının ve ayrıca arsa paylarının düzeltilmesini isteyen kat malikinin bu isteminde korunmaya değer bir hukuki yararının bulunup bulunmadığı araştırılıyor. Peki, arsa payı düzeltme davası ne kadar sürer?


Arsa payı düzeltme dava süresi!


Dava süresi, mahkemenin yoğunluğuna göre değişmek ile birlikte; davanın sonuca bağlanması için 18. HD. 27.6.2006, 2548/5350 gereğince; 


Ana yapıda kat irtifakı kurulduktan sonra bağımsız bölümü satın alan kat irtifak hakkı sahibi davacı, kendi bağımsız bölümü ile davalıların bağımsız bölümlerine özgülenen arsa paylarının kat irtifakının kurulduğu tarihteki değerleri ile oranlı olmadığını ileri sürerek bu bağımsız bölümlerin arsa paylarının yeniden düzenlenmesini istediğine göre; mahkemece anılan yasa hükmü göz önünde tutularak yerinde gerekli inceleme bilirkişi aracılığı ile yaptırılıp ana taşınmazda kat irtifakının kurulduğu tarih itibariyle her bir bağımsız bölümün o tarihteki değerlerinin saptanıp, mevcut arsa paylarının bu değerlerle oranlı olup olmadığının açıkça belirlenmesi gerekir. 


Bu inceleme yapılırken bağımsız bölümlerden her birine özgülenen arsa payının o bölümlerin değerinde sonradan oluşan çoğalma veya azalmanın dikkate alınmaması, bu bağlamda her bir bağımsız bölümün değerlerinin ve dolayısıyla özgülenmesi gereken arsa paylarının belirlenmesinde bağımsız bölümlerin nev'i, konumu ( cephesi, katı vs. ) ile büyüklüklerinin göz önünde tutulması, buna göre dava konusu edilen bağımsız bölümlerin tapuda yazılı arsa payları ile saptanacak olan arsa payları arasında bir oransızlık bulunup bulunmadığının belirlenmesinden sonra karar verilmesi gerekiyor.


Arsa payı düzeltilmesi dava dilekçesi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön