29 / 04 / 2024

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Binada malikler, arsa paylarının hatalı olması nedeniyle dava açılabiliyor. Peki arsa payı düzeltme davası nasıl açılır? Arsa payı düzeltme davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021...



Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!
Hatalı arsa payı sorunu, özellikle kentsel dönüşüm kapsamında bina yıkılıp toprak tapusuna dönüldüğünde tescil işlemi sırasında önemli bir soruna neden olabiliyor.

Yapı yıkılmadan önce her biri eşit olan bu bağımsız bölüm sahiplerinin, bina yıkılıp arsa tapusuna dönüldüğünde bir daire bedeline yakın hak kaybı yaşamaları veya bir daireye yalan hakka kavuşmaları anlaşmazlıklara neden oluyor.

Binada malikler, arsa paylarının hatalı olması nedeniyle dava açılabiliyor. Dava için bir dilekçe ile mahkemeye başvuruda bulunabiliyor. Peki, arsa payı düzeltme davası nasıl açılır? Arsa payı düzeltme davası dilekçesi nasıl yazılır? Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021 örneği...

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Arsa payı hesaplama 2021

Hak sahiplerine, arsa üzerindeki bağımsız bölümlerin rayiç değerleri oranında pay veriliyor. Eğer tapudaki hisse miktarı biliniyorsa, hissenin arsanın toplam yüzölçümü ile çarpılmasıyla ilgili paya düşen alanın büyüklüğü metrekare cinsinden hesaplanabiliyor. Örneğin 1000 metrakare bir arsa üzerinde 16/100 hissesi olan bir bağımsız bölüme düşen arsa büyüklüğü aşağıdaki şekilde hesaplanıyor: 

1000 metrekare x 16 / 100 = 160 metrekare

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Arsa payına düşen aidat hesaplama 2021

Arsa üzerinde bulunan yapı için harcanan giderler, her bağımsız bölüme hisse oranında dağıtılıyor. Örneğin 1.000 TL toplam gideri olan bir yapıda 16/100 hisseye sahip olan bağımsız bölüme düşen aidat 1.000 TL x 16 / 100 = 160 TL oluyor.

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Arsa payı düzeltme davası 2021

Kat Mülkiyeti Kanununun 3 ve 4. maddeleri uyarınca arsa paylarının düzeltilmesi malikler tarafından istenebiliyor. Arsa paylarında bağımsız mülkiyete çevrilirken denklik kusurlarının olması halinde, malik ya da malikler dava açarak arsa payının düzeltilmesini mahkeme yolu ile talep edebiliyor.

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021!

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi 2021

.......SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

.......

DAVACI  :.......

VEKİLİ   :.......

DAVALILAR  :.......

KONU : Arsa Payının Düzenlenmesi

AÇIKLAMALAR : 1-Müvekkilimiz ilin en bilinen binalarından ...............binasının,....... nolu bağımsız bölümün sahibidir. Bina, ....... adresindedir. Tapuda da ....... ili,....... ilçesi, ....... mahallesi ....... Ada ,....... Pafta, ....... Parselde kayıtlıdır.

2-Son yapılan iş hanı genel kurulunda bazı bağımsız bölümlere ait arsa paylarının yanlış hesaplandığı ve tapu kayıtlarına da bu şekilde geçirildiği anlaşılmıştır. Müvekkilime ait bağımsız bölüm de bu yanlışın yapıldığı bağımsız bölümlerden birisidir.

3-Müvekkilimize ait arsa payının düzeltilmesini istemekteyiz.

YASAL NEDENLER : 634 Sayılı Yasa ,HUMK ve İlgili Mevzuat.

KANITLAR : Yönetim planı, tapu kayıtları,

İSTEM SONUCU : Açıklanan nedenlerle .......  müvekkilimize ait ....... nolu bağımsız bölümün arsa payındaki yanlışlığın düzeltilerek tapuda işlenmesine karar verilmesini talep ederiz.

DAVACI VEKİLİ

Arsa payı düzeltme davası dilekçesi örneği 2

.......SAYIN HAKİMLİĞİ'NE

DAVACI  :.......

VEKİLİ  :.......

DAVALI  :.......

KONU  : Arsa Payının Düzeltilmesi Talebimiz Hk.

AÇIKLAMALAR : Müvekkilim ....... adresinde bulunan ve ....... İli, ....... İlçesi, ....... Mahallesi, ....... pafta, ....... ada, ....... parselde tapuya kayıtlı anataşınmaz üzerinde bulunan .... nolu bağımsız bölümün malikidir.

Müvekkilimin maliki olduğu bağımsız bölümün arsa payı yanlış olarak hesaplanmış ve tapuya da bu şekilde tescil edilmiştir. Bu yanlışlık diğer bağımsız bölümlerin arsa payları içinde geçerlidir.

Müvekkilimin ve diğer bağımsız bölümlerin arsa paylarının yanlış hesaplanmış olması ortak giderlerin ödenmesi konusunda sorunlara yol açmaktadır.

Bu sorunların giderilmesi  için bu davanın açılması zorunluluğu doğmuştur.

H. NEDENLER   : Kat Mülkiyeti Kanunu ve İlgili Mevzuat

DELİLLER    : Tapu Kaydı, Yönetim Planı

İSTEM SONUCU     : Arz edilen nedenlerle davamızın kabulüne, yargılama giderlerinin davalıya yükletilmesine, 1136 Sayılı Avukatlık Kanununun 4667 Sayılı Kanunla değişik 164/son fıkrası uyarınca karşı taraf vekalet ücretinin Avukat olarak adımıza hükmedilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. .......

DAVACI VEKİLİ


Geri Dön