29 / 04 / 2024

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?

Tapuda ipka önemli bir gayrimenkul terimidir. Hisseli mülkiyet alanında kullanılan bu terimi detaylı bir şekilde bilmek gerekir. Peki tapuda ipka nedir, ipka tapu nedir ve tapuda ipka işlemleri nasıl yapılır? İşte tapuda ipka ile ilgili kapsamlı bilgiler haberin devamında…



İPKA NE DEMEK?

İpka, sözlük anlamıyla "herhangi bir şeyi önceki durumunda bırakma ve yerinde" anlamına gelirken hukuki bağlamda özellikle hisseli mülkiyet konularında kullanılır. İpka bu bağlamda, bir gayrimenkul veya emlağın hisselerinin devri sırasında devredilen hisseler haricinde kalan mülkiyet payını ifade eder.

İPKA ETMEK NE DEMEK?

İpka etmek, bir şeyi değiştirmemek, hareket ettirmemek veya yerinde bırakmak anlamına gelir. Emlak sektöründe ise bu terim, mülkiyetin belirli bir hissesinin devredildiği durumda geriye kalan mülkiyet payının sahibine iade edilmesi veya verilmesi anlamına gelir.

İPKA TAPU NE ANLAMA GELİR?

İpka tapu, hisseli mülkiyetin bir türü olarak kabul edilen bir tapu türüdür. Bir kişinin sahip olduğu mülkiyet payının ne kadarını temsil ettiğini belirleyen ve belgelendiren bir tapu türüdür. İpka, hisseli mülkiyetin satış işlemlerinde satılan hissenin alıcı tarafından devralınmasından sonra geriye kalan mülkiyet payını ifade eder. Dolayısıyla bu terim en fazla gayrimenkulde kullanılır.

Tapuda ipka nedir, ne anlama gelir?

İPKA TAPU ÖRNEĞİ 

Hisseli tapular genelde bir binanın veya arsanın birden fazla kişi veya kurum tarafından sahiplenildiği durumlarda ortaya çıkar. Bu tapu türü mülkiyet paylarını metrekare cinsinden ifade eder ve her sahibin bu paydaki oranını belirtir. Örnek vermek gerekirse, bir hisseli tapu üzerinde belirtilen metrekare miktarı 100 metrekare olabilir ve sahibin mülkiyet payı bu alanın yüzde kaçına denk geliyorsa bu oran tapuda yazılır. Ancak aynı orana sahip diğer mülkiyet sahipleri de olabilir, fakat bu tapulara "ipka tapu" denir ve bu tapular ayrı bir özellik taşır.

TAPUDA İPKA İŞLEMİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Tapuda ipka işlemi için öncelikle Tapu Müdürlüğü’ne başvurulması gerekir. Bu işlem için randevunun 12’den önceye alınması önemlidir.  Belirli evraklar alındıktan ve tapu harcı yatırıldıktan sonra tapuda ipka işlemi başlatılır. 

Tapuda ipka ne demek?

İpka tapu nedir?

İpka ne demektir?


Geri Dön