23 / 11 / 2024
fuzul

İmarda kot nedir

İmarda kot nedir

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden kot verilir. Peki, imarda kot nedir?

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Tesviye kotu nedir?

İmarda tesviye işlemi, eğimli olan bir yeri düz duruma getirme, düzleme için yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tesviye kotu nedir? Ön, arka ve yan bahçelerin tesviyesi nasıl olur? İşte yönetmelik esasları..

Yoldan kotlandırma nedir?

Kot, bir noktanın, esas olarak alınan yatay düzlemden yüksekliği ve bu yüksekliği gösteren rakam olarak tanımlanıyor. Yapılara yoldan, tabii zeminden ve köşe başı parsellerde kot alınabiliyor. Peki, yoldan kotlandırma nedir?

İmarda değer artış payı nedir?

Kamunun imar değer artışlarından pay alması için vergilendirme çalışmaları devam ediyor. Peki, imarda değer artış payı nedir? İmarda değer artış payı nasıl vergilendirilecek? İşte sorularınızın yanıtı...

İmarda siyah kot ne demek?

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamındaki tanımlamalar arasında yer alan kot farkı iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor. Peki, imarda siyah kot ne demek? İmarda kırmızı kot ne demek?

Kot kesit rölevesi nedir?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlamadan önce belediyeye giderek temin edilmesi gereken belgeler arasında kot kesit rölevesi de bulunuyor. Peki, kot kesit rölevesi nedir? İşte kot kesit rölevesi..

Kot kesit nedir?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlamadan önce belediyeye giderek temin edilmesi gereken birtakım belgeler arasında kot kesit belgesi de bulunuyor. Peki kot kesit nedir? Kot kesit belgesi nasıl alınır?

İnşaat kot farkı nedir?

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Peki inşaatta kot farkı nedir?

Binalara kot nasıl verilir?

Kot nedir; İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye deniyor. Peki,binalara kot nasıl verilir?

İmarda kot nedir?

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden kot verilir. Peki, imarda kot nedir?

Geri görünüm nedir?

İmarda geri görünüm, ön görünüm ve etkilenme bölgeleri, 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu kapsamında karşımıza çıkıyor. Kanun gereğince, boğaz bölgesi bu üç bölgeye ayrılıyor. Peki geri görünüm nedir?

İmarda park alanı nedir?

İmarda park alanı nedir? İmar planı kapsamında park alanı olarak belirlenen alanlarda özel mülkiyete konu taşınmaz varsa ne olur? Kamulaştırma nasıl yapılır? İşte sorularınızın yanıtı...

Üst kot nedir?

Yapılarda kot altı; zemin seviyesinin altında yer alan bağımsız bölümlere deniyor. Peki yapılarda üst kot nedir? Yapılarda üst kot neresidir? İşte imar yönetmeliğinde yer alan esaslar...

İmarda kot nedir Haberi

İmarda kot nedir


Kot nedir?

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor. Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor.Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi ile ilgili idare tarafından en az 3 gün içinde belirleniyor.


İmarda kot nedir?

Yapılara kot verilirken parselin kot aldığı yol cephesinin orta noktası hizasındaki en yüksek tretuvar seviyesi röper kabul ediliyor.


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek şartıyla kot belirleniyor. Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olması gerekiyor.


Zemin...