02 / 05 / 2024

İnşaat kot farkı nedir?

İnşaat kot farkı nedir?

Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan bina kenarı hizasındaki tretuvar seviyesinden kot veriliyor. Peki inşaatta kot farkı nedir?



Binalara arsanın cephe aldığı, yolun kırmızı kotuna (Ham yollarda, hazırlanan ve onaylanan yol profiline göre, bitmiş yolun kaplama üst kotudur. ) göre ve yolun yüksek tarafına rastlayan  bina kenarı hizasındaki tretuvar  seviyesinden (bordür tası üst seviyesinden) kot verilir.  Tretuvar seviyesi, yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul ediliyor.


Köse başı parsellerde ve iki yola yüzü olan ara parsellerde,


A. Parselin yüz aldığı iki sokağa imar nizamına göre verilen yükseklikler farklı ise; parselde daha fazla yüksekligin verildigi sokağın şartlarına göre,

B. Parselin yüz aldığı iki sokağa aynı yükseklik veriliyor ise daha yüksek kottaki sokağın şartlarına göre; 

C. Blok başına rastlayan köşe başı parsellere blogun diger parsellerinin bulunduğu şartlara göre kot veriliyor.

Köse başı parsellerde ve iki yola yüzü olan ara parsellerde, yapılara göre kot değişiyor. Peki inşaatta kot farkı nedir?


İnşaatta kot farkı..

Kot farkı, iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak tanımlanıyor. Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı buluduu takdirde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirleniyor.


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak zorundadır.


Binalara kot nasıl verilir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön