05 / 05 / 2024

inşaat kaks değerleri

inşaat kaks değerleri

KAKS; yapının bütün katlardaki alanları toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak biliniyor. Peki, inşaat kaks değeri nedir?

KAKS değeri nedir?

Kat alanı kat sayısı (KAKS)(Emsal): Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, KAKS değeri nedir? KAKS hesabı nasıl yapılır?

İnşaat sektöründeki büyüme çelik yapılardan geçiyor!

Türkiye’nin inşaat malzemesini değil, inşaatı ihraç eden lider bir ülke haline gelebilmesi için modüler çelik yapı yönteminin yaygınlaşması gerektiğine vurgu yapıldı. 

11 ilde başlatılan konut seferberliği inşaat izinlerine de yansıdı!

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerin etkilediği 11 şehirde başlatılan konut seferberliği yapı ruhsatlarına da yansıdı. Açıklanan rakamlara göre geçen seme bu bölgede alınan inşaat izni sayısı 68 bin 202'ye çıktı.

Ünlü AVM'nin inşaatının mahkeme kararına rağmen devam etmesi vatandaşları isyan ettirdi!

11 Aralık 2023 tarihinde Trabzon İdare Mahkemesi tarafından inşaat ruhsatı iptal edilen Trabzon Forum Alışveriş Merkezi ek binasında ruhsatsız çalışmaların devam etmesi tepki çekti. Söz konusu inşaatı belediye de engelleyemedi. Yaşanan duruma vatandaşlar adeta isyan etti.

İnşaat maliyeti nedir? 100 metrekare ev kaça mal olur?

Ağustos ayında temmuza göre inşaat maliyet masraflarında kademeli artış devam ediyor. Yüksek enflasyon ve faiş artışlar ve dolardaki yükselişe bağlı olarak inşaat maliyetleri de artarak devam ediyor.

Esv Group İnşaat Turizm Değerli Madenler Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Esv Group İnşaat Turizm Değerli Madenler Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Başakşehir'de 1 milyon TL sermaye bedeli ile Enes Vural ve Sefa Vural ortaklığında kuruldu.

Tiny House'lara rağbet arttı! İnşaat maliyeti de fatura da yok! Fiyatları 200 bin TL'den başlıyor!

Dünya genelinde “Tiny House” ve “Tiny Home” ismiyle bilinen Tiny House'lara rağbet arttı. Tiny House'larda inşaat maliyeti de fatura da yok. Peki Tiny House fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar...

Özbekistan Taşkent'teki gökdelenin inşaatı 2022'de tamamlanacak!

Türk ve Özbek inşaat şirketleri tarafından Taşkent'te inşa edilen ve bölgenin en yüksek gökdeleni olacak gökdelenin yapımı gelecek sene tamamlanıyor. 

Ankara Güvenpark'taki metro inşaatı TBMM'de!

Ankara Güvenpark'ta devam eden metro inşaatına ve inşaatta oluşan göçük TBMM gündemine taşındı. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, konuya ilişkin soru önergesi sundu.

1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatı TBMM'de!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; yap-işlet-devret (YİD) modeliyle ihale edilen 1915 Çanakkale Köprüsü’nün inşaatında, ihale şartnamesinde ifade edilen “sıvı izolasyon standartlarına aykırı bir malzemenin kullanıldığı” iddiasını TBMM'ye götürdü.

İzzet Yıldızhan inşaat projeleriyle dikkat çekiyor!

Türkiye'nin sevilen şarkıcıları arasında yer alan İzzet Yıldızhan hayata geçirdiği inşaat projeleriyle de dikkat çekiyor.

İnşaat şirketlerinden pandemiye özel projeler!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ardından inşaat şirketleri de yeni modeller üretmek zorunda kaldı. Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, konuyla ilgili “İnşaat sektörü sanayi devrimini gerçekleştirmedi” ifadelerini kullandı.

İnşaat sektöründeki zamlar el yakıyor!

Son zamanlarda, özellikle Mart'tan beri kurlarda yaşanan yükseliş, inşaat maliyetlerinin de hızlı bir şekilde artmasına neden oldu. İnşaat sektörünün malzeme kalemlerinde el yakan zamlar yapıldı. Peki sektör bu konuda ne diyor?

Goldelif İnşaat Gayrimenkul Değerleme Ve Yönetimi Limited Şirketi kuruldu!

Goldelif İnşaat Gayrimenkul Değerleme Ve Yönetimi Limited Şirketi Beylikdüzü'nde 500 bin TL sermaye bedeli ile Şendal Arslan tarafından kuruldu.

inşaat kaks değerleri Haberi

inşaat kaks değerleri

İnşaat kaks değeri nedir?

KAKS; yapının bütün katlardaki alanları toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak biliniyor.  Katlar Alanı  bodrum kat, asma kat, çatı arası piyesi ve açık/kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların katlar alanına dahil edilmeyen alanları çıktıktan sonraki alanları toplamı oluyor. 


Kaks değeri parselin bilgilerini içeren belge olan ve belediyeler tarafından düzenlenen İmar Durum Belgesi’nde yer alıyor. İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. 


Kaks'ın brüt alandan belirlenmesi halinde kamuya ayrılan alanların bedelsiz terk edilmesi şart olup; Kamuya ayrılan kısımları bedelsiz terk edilmeyen alanlarda parselin brüt alanı üzerinden kaks hesabı yapılarak ruhsat düzenlenemiyor. 


İnşaat kaks değerleri...

İnşaat kaks değerleri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0...