15 / 05 / 2024

ışık kirliliği nedir

ışık kirliliği nedir

5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?

Kış lastiği fiyatlarında son dakika! A101 Hepsiburada 20 Aralık 2022 kış lastiği fiyat listesi...

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihi itibariyle başladı. Arabası olan vatandaşlar kış lastiği fiyatlarına bakıyor. Kış lastiklerinin fiyatı nedir? 20 Aralık 2022 tarihli fiyat listesi için tıklayınız...

Doğal Gaz Tüketim Desteği nedir? Doğalgaz destek parası ne kadar? 2022 doğalgaz desteği kimlere verilecek?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, faturasını ödemekte zorlanan ihtiyaç sahibi haneleri kapsayan Doğal Gaz Tüketim Desteği kış dönemi ödemelerinin başladığını açıkladı. Peki Doğal Gaz Tüketim Desteği nedir? Doğalgaz destek parası ne kadar? 2022 doğalgaz desteği kimlere verilecek?

Kıdem Tazminatı nedir? Kıdem tazminatını kimler alabilir? Milyonlarca kişi bunu bilmiyor!

İş hayatında zaman zaman uğramak zorunda kaldığımız ve milyonlarca insanın aklını karıştıran kıdem tazminatı hangi şartlar altında verilir? Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı kimlere verilir? İşte detaylar...

Uzmanlar uyarıyor: Deprem üfürükçüleri bilgi kirliliği yaratıyor!

Elazığ’daki depremin ardından uzman olmayan kişiler tarafından bilgi kirliliği yaratan açıklamaları yayılmış durumda. Ortaya atılan bu açıklamaları bilim insanları yorulmadı ve uyarılarda bulundu.

Gayrimenkul Kıymetler Borsası nedir?

Gayrimenkul Kıymetler Borsası gayrimenkul alım-satım işlemlerinin şeffaflaşarak menkulleşmesi ve yerli-yabancı yatırımcıların güven ortamı içerisinde işlemlerini gerçekleştirebilmesi için kuruldu. Peki, Gayrimenkul Kıymetler Borsası nedir? 

Nef Çekmeköy dükkanlarında garantili kira desteği nedir?

Nef Çekmeköy projesinin dükkanları 1 günlüğüne 2 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Projedeki dükkanlar için garantili kira desteği veriliyor. Peki Nef Çekmeköy dükkanlarında garantili kira desteği nedir?

İnşaatlarda iş güvenliği nedir?

İş sağlığı ve güvenliği; işin yapılması sırasında işyerindeki fiziki çevre şartları sebebiyle işçilerin maruz kaldıkları sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması için önem teşkil ediyor. Peki, inşaatlarda iş güvenliği nedir?

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

Kısa süreli elektrik aboneliği nedir?

Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kullanıcılarla yapılan sözleşmeler arasında kısa süreli abonelik sözleşmesi de yer alıyor. Peki, kısa süreli elektrik aboneliği nedir? Hangi durumlarda yapılır?

Kentsel dönüşüm kredisi faiz desteği nedir?

Kentsel dönüşümde riskli binası yıkılan hak sahiplerine devlet tarafından bazı finansal haklar tanınıyor. Bu hakların başında faiz desteği geliyor. Peki, kentsel dönüşüm kredisi faiz desteği nedir?

Yırca Köyü'nün hava kirliliği ölçüldü!

Greenpeace, Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde yaptığı 24 saatlik hava kirliliği ölçümünün sonuçlarını açıkladı. Termik Santral Projesi nedeni ile 6 bin zeytin ağacın kesildiği Yırca Köyü’ndeki hava kirliliğini ölçtü...

Kentsel dönüşümde devlet desteği nedir?

Kentsel dönüşümde riskli binası yıkılan hak sahibi ile kiracılara devlet bir takım finansal destekler sunuyor. Peki, kentsel dönüşümde devlet desteği nedir? Kentsel dönüşümde finansal destekler nelerdir?

Kat yüksekliği nedir?

3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde binaların kat yükseklik esaslarına da yer veriliyor. Peki, kat yüksekliği nedir? Kat yüksekliği nasıl hesaplanır?

ışık kirliliği nedir Haberi

ışık kirliliği nedir

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre karanlıkta geçirdiğimiz 5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Yarım saat sonra bu oran 100.000 kat fazlasına çıkıyor. Peki Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?

Avrupa’da yaşayan aydınlatma mühendislerine ve Kaan Dilber’in ortak görüşüne göre;

Tüm dış aydınlatmalar korunaklı gece ortamının etkisini azaltan tamamen korunaklı armatürlerle yapılmalı.  Ayrıca evlerdeki dış aydınlatmalar halka açık yerlerde ya da komşu evlerin yakınındaysa parlama yapmamalı. Kullanılan tüm lambalar ise düşük enerjili ve güneş enerjisiyle çalışan 3W LED’lerden oluşmalıdır.

Sokak lambaları yol boyunca sıralanmış bir şekilde yerleştirilmemeli. Bunun yerine insanlar ve o sokakta yaşayan kişiler kafa lambaları ve fener kullanmalı. Ayrıca LED aydınlatma...