29 / 04 / 2024

Işık kirliliğini nasıl engellersiniz?

Işık kirliliğini nasıl engellersiniz?

5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?



Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre karanlıkta geçirdiğimiz 5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Yarım saat sonra bu oran 100.000 kat fazlasına çıkıyor. Peki Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?

Avrupa’da yaşayan aydınlatma mühendislerine ve Kaan Dilber’in ortak görüşüne göre;

Tüm dış aydınlatmalar korunaklı gece ortamının etkisini azaltan tamamen korunaklı armatürlerle yapılmalı.  Ayrıca evlerdeki dış aydınlatmalar halka açık yerlerde ya da komşu evlerin yakınındaysa parlama yapmamalı. Kullanılan tüm lambalar ise düşük enerjili ve güneş enerjisiyle çalışan 3W LED’lerden oluşmalıdır.

Sokak lambaları yol boyunca sıralanmış bir şekilde yerleştirilmemeli. Bunun yerine insanlar ve o sokakta yaşayan kişiler kafa lambaları ve fener kullanmalı. Ayrıca LED aydınlatma kullanılmayan sokak aydınlatmalarını değiştirmek hem ışıktan hem de paradan tasarruf ettirir.

İç aydınlatmada lambaları 40-60 Watt daha etkili kılan yarı aynalı lambalar ile değiştirilebilir.

Bir diğer ışık kirliliğini önleyici adım kalkana sahip armatürler kullanmak. Yeni armatürler yerleştirmeye henüz hazır olmayan ev ve iş sahipleri için farklı alternatifler de kullanılabilir. Birçoğu gece gökyüzüyle uyumlu armatürlere çevrilebilen ışık gölgeleri veya aplikler farklı bir alternatif olarak alınabilir. 

Sıcak beyaz ışık kullanmak önemlidir. Dış mekânlar için kullanılan LED’ler enerji tasarrufludur.

Ev ya da iş yerlerinin dışına hareket sensörleri yerleştirilebilir. Bu durum normalde aydınlatma için kullanılan elektriği %90 azaltır. Böylece yerleştirme masrafları da karşılanmış olur.

Yansıtıcılar yerleştirmek yine etkili bir çözümdür. Yansıtıcılar araç yolunu belirginleştirebilir ve ihtiyaç duyulan yerlerde ışık şeritleri oluşturur. Ayrıca yansıtıcıları almak ve kullanmak daha düşük maliyetlidir. Üstelik güç kesintilerine karşı kazanç sağlar.

Evde ışık kaybını en aza indirgemek için perdeler ya da jaluzileri kapatılabilir.

Karanlık Gökyüzü Koruması diye adlandırabilecek halka açık parklar yaratma girişiminde bulunmak çok önemlidir. Bu özel olarak tasarlanmış alanlar ışık kirliliğine dair farkındalık yaratabilir.



Geri Dön