15 / 05 / 2024

Işık kirliliği engellenir mi

Işık kirliliği engellenir mi

5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?

Nur Fettahoğlu'na imar kirliliği suçlaması!

Oyuncu Nur Fettahoğlu ve kardeşinin başı dedesinden kalma binalarıyla dertte. Fettahoğlu ve kardeşi yurt olarak kullanılan binayı imar affından yararlanarak tadilat ettirdi. Sonrasında ise kız kardeşler imar kirliliğine neden olmak suçundan ihbar edildi.

Küçük Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi için geri sayım başladı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Küçük Çamlıca Radyo ve Televizyon Kulesi'nin yayına başlamasının ardından işlevsizleşen ve görüntü kirliliği yaratan antenlerin kaldırılması için çalışmaların başladığını söyledi.

Uzmanlar uyarıyor: Deprem üfürükçüleri bilgi kirliliği yaratıyor!

Elazığ’daki depremin ardından uzman olmayan kişiler tarafından bilgi kirliliği yaratan açıklamaları yayılmış durumda. Ortaya atılan bu açıklamaları bilim insanları yorulmadı ve uyarılarda bulundu.

Çelik-İş Sendikası'nın metruk binası yıkıldı!

İskenderun’da doğurduğu sakıncaların yanı sıra görüntü kirliliği ve çevrede yaşayan vatandaşlarda da rahatsızlık veren metruk binaların yıkımına devam edenİskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Süleymaniye eski çelik-iş sendikasının metruk binasının yıkım çalışmalarını denetledi.

Şehirlerin güvenliği için metruk binalar yıkılıyor!

İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge doğrultusunda, suç örgütlerinin yuvalandığı, aynı zamanda çevre kirliliğine yol açan metruk ve atıl binaların yıkımı gerçekleştiriliyor. 

Kilyos Sahili inşaat atıklarıyla doldu!

İstanbul'un az sayıdaki sahillerinden biri olan Kilyos Sahili çöplüğe döndü. Sahile atılan inşaat atıkları büyük kirliliğe neden oldu.

Malatya Büyükşehir'den 27 bin 375 ton hafriyat temizliği!

Çevre ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için kent genelinde gelişi güzel dökülen moloz yığınlarını kaldıran Malatya Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 27 bin 375 ton hafriyat temizliği yaptı.

Işık kirliliğini nasıl engellersiniz?

5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?

Yırca Köyü'nün hava kirliliği ölçüldü!

Greenpeace, Soma’ya bağlı Yırca Köyü’nde yaptığı 24 saatlik hava kirliliği ölçümünün sonuçlarını açıkladı. Termik Santral Projesi nedeni ile 6 bin zeytin ağacın kesildiği Yırca Köyü’ndeki hava kirliliğini ölçtü...

Çin'de hava kirliliği alarmı!

Havadaki zararlı parçacık miktarını ölçen PM 2,5 oranın 450'yi aştığı başkent Pekin'de kirlilik, Dünya Sağlık Örgütü'nün hava kirliliğinde kabul ettiği güvenilir eşik olan 25 değerinin 18 katına çıktı.

Muhtarlar Ulubey Kanyonları'ndaki atık kirliliğine karşı hukuk mücadelesi başlattı!

Dilaver Mahallesi Muhtarı Vurgun: "Ulubey Kanyonları hepimizin ortak değeri. Geleceğimiz için bu kirliliğin son bulması gerekiyor. Doğa harikası bu kanyon eski haline gelinceye kadar mücadeleyi bırakmayacağız" dedi

Türkbükü'nde deniz kirliliği halkı mağdur ediyor!

Mavi ile yeşilin kucaklaştığı harikulade coğrafyada yer alan ünlü bir otel, sıvı atıklarını denize boşaltıyor. Pis koku ve deniz kirliliğinden şikayetçi olan halk, yetkililerin önlem almasını istiyor.

Bartın'da görüntü kirliliği yaratan trafolara konak görüntüsü veriliyor!

Bartın Belediyesi, görüntü kirliliğine sebep olan elektrik trafoları için yeni bir uygulama başlattı. Bartın Belediyesi, kötü gözüken elektrik trafolarına konak görüntüsü vererek, yeniden topluma kazandırıyor.

Işık kirliliği engellenir mi Haberi

Işık kirliliği engellenir mi

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre karanlıkta geçirdiğimiz 5 dakikadan sonra gözlerimiz parlak ışık karşısında olduğundan tam 30 kat daha fazla hassaslaşıyor. Yarım saat sonra bu oran 100.000 kat fazlasına çıkıyor. Peki Wone Lighting Genel Müdürü Kaan Dilber’e göre bu kadar hassas olan biyolojik sistemimizi ışık bombardımanından nasıl koruyacağız?

Avrupa’da yaşayan aydınlatma mühendislerine ve Kaan Dilber’in ortak görüşüne göre;

Tüm dış aydınlatmalar korunaklı gece ortamının etkisini azaltan tamamen korunaklı armatürlerle yapılmalı.  Ayrıca evlerdeki dış aydınlatmalar halka açık yerlerde ya da komşu evlerin yakınındaysa parlama yapmamalı. Kullanılan tüm lambalar ise düşük enerjili ve güneş enerjisiyle çalışan 3W LED’lerden oluşmalıdır.

Sokak lambaları yol boyunca sıralanmış bir şekilde yerleştirilmemeli. Bunun yerine insanlar ve o sokakta yaşayan kişiler kafa lambaları ve fener kullanmalı. Ayrıca LED aydınlatma...