06 / 05 / 2024

istanbulun su havzaları

istanbulun su havzaları

İstanbul’un cazibe oluşturan havza alanlarındaki gayrimenkul arzında son iki yıldır önemli gelişmeler yaşanıyor. Gayrimenkul arzında işlem hacmi iki yılda iki kat artarken, yıllık ticari hacim iki yılda 2.5 kat artış gösterdi.

Kanal İstanbul, kentin doğal yapısını değiştirecek mi? 

Kanal İstanbul projesinin hayata geçmesi durumunda şehrin toplam su ihtiyacının neredeyse yüzde 29’unu karşılayan barajlardan Sazlıdere yıkılacağı belirtiliyor. Aynı zamanda Terkos Gölü’ne tuzlu su karışacağı ve su havzalarının yok olacağı da iddia ediliyor. 

Belediyelerin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları kısıtlanıyor mu? 

Yeni gelen düzenlemeyle, büyükşehir belediyelerinin 3 ay içinde başlamadığı projelerde yetki ilçe belediyelerine geçebilecek, su havzaları yerleşime açılabilecek ve kamusal alanlar şirketlere verilecek...

Havza Yönetim Planlarının Hazırlanması, Uygulanması ve Takibi Yönetmeliği!

Su Havzalarının Korunması ve Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik Bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı...

Havza alanlarına gayrimenkul yatırımı yapılmayacak!

Türkiye Veri İşleme Merkezi (TUVIMER) verilerine ögre İstanbul’da su havzaları içerisindeki satışa çıkan arsalar son iki yılda 2 kat artış gösterirken, arsaların toplam değeri 24.8 milyar doları buluyor.

Büyükçekmece Gölü, molozların döküldüğü adres haline geldi!

Megakentin en önemli su havzalarından Büyükçekmece Gölü, hafriyat atıklarından oluşan molozların döküldüğü adres haline geldi. Belediye Başkanı Hasan Akgün, gölün ekolojik dengesini de etkileyen moloz yığınlarına tepki gösterdi.

Ergün Turan: Orman ve tarım arazilerine konut dikmeyin!

Toplu Konut İdaresi Başkanı ( TOKİ ) Mehmet Ergün TuranTuran, yaşam alanları inşa edilirken, ‘haram sınırları’ dediği orman, tarım arazileri ile su havzalarına girilmemesini istedi.

Havza sınırı nedir?

17 Ekim 2012 tarihinde 28444 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Su Havzalarının Korunması ve Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik gereğince, havza sınırı nedir? Havza nasıl belirlenir?

Türkiye ulusal havza yönetim stratejisi 2014!

Türkiye Ulusal Havza Yönetim Stratejisi 2014-2023, 4 Temmuz 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Strateji planında su havzalarının ve onların doğal kaynakları ile ilgili esaslara yer veriyor...

İstanbul su havzaları listesi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde ve haricinde bulunan ve İstanbul’a su temin edilen ve edilecek olan havza ve dereler nelerdir? İşte İstanbul su havzaları listesi..

Havza koruma yönetmeliği tam metni!

Havza koruma yönetmeliği olan Su Havzalarının Korunması ve Yönetim Planlarının Hazırlanması Hakkında Yönetmelik, 17 Ekim 2012 tarihinde 28444 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Havza koruma yönetmeliği tam metni..

Barajlara ne kadar su düştü?

İBB, yaşanan şiddetli yağışın ardından Terkos, Ömerli, Elmalı ve Darlık su havzalarına önemli miktarda yağış düştüğünü açıkladı. Yağış öncesi birçok bölgede yoğun dolu yağışı gözlendi. Barajlara ne kadar su düştü?

İstanbul'da hangi ilçelere ne kadar yağış düştü?

İBB, yaşanan şiddetli yağışın ardından Terkos, Ömerli, Elmalı ve Darlık su havzalarına önemli miktarda yağış düştüğünü açıkladı.Yağış öncesi birçok bölgede yoğun dolu yağışı gözlenirken, Tuzla açıklarında ise hortum meydana geldi...

Su havzaları koruma kanunu!

Yüzeysel sular ve yeraltı sularının bütüncül bir yaklaşımla miktar, fiziksel, kimyasal ve ekolojik kalite açısından korunmasına ilişkin usul ve esaslar bulunuyor. İşte su havzaları koruma kanunu..

istanbulun su havzaları Haberi

istanbulun su havzaları


Havzalarda yapılaşma koruma planı çerçevesinde belli koşullarda yapılabiliyor. İstanbul havzaları için İSKİ’nin İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ihtiyaç duyulan içme ve kullanma sularının temin edildiği belediye sınırları dahilinde ve haricinde bulunan yüzey ve yeraltı su kaynaklarının çeşitli yollarla kirlenmesini önlüyor. İçmesuyu havzalarında yapılaşma koşulları da, İSKİ İçmesuyu havzaları yönetmeliği kapsamında açıklanıyor. Bu alanlarda Çevre Düzeni Planı ve İmar Planlarının hazırlanması ve hazırlanan planlar doğrultusunda hareket edilmesi gerekiyor. 

Dünya sıfır kirletme esasıyla cazibe ve potansiyel taşıyan alanlarını değerlendirirken İstanbul’un henüz bu durumla tanışamadığı gözlemlenmektedir.


Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ta faaliyet  gösteren Türkiye Veri İşleme Merkezi TUVIMER, bu alanda gerçekleştirdiği araştırmasıyla İstanbul’da havza alanlarına yönelik gayrimenkul arzındaki işlem hacminin son iki yılda iki kat arttığını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre 2014 yılında...