23 / 12 / 2024

Belediyelerin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları kısıtlanıyor mu? 

Belediyelerin çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları kısıtlanıyor mu? 

Yeni gelen düzenlemeyle, büyükşehir belediyelerinin 3 ay içinde başlamadığı projelerde yetki ilçe belediyelerine geçebilecek, su havzaları yerleşime açılabilecek ve kamusal alanlar şirketlere verilecek...



Büyükşehir belediyelerine imar tırpanı getirildi. Yeni yönetmeliğe göre, büyükşehir belediyelerinin 3 ay süresinde yapmadığı çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları ile kamuya ayrılan alanlardaki projeleri ilçe belediyeleri tarafından yapabilecek.

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre, bu düzenlemeyle birlikte ciddi kaynak sıkıntısı yaşayan büyükşehir belediyelerinin ellerindeki bir çok projeyi ilçe belediyelerine kaptıracağı belirtildi. Düzenlemeyle ayrıca içme suyu havzalarının da yapılaşmaya açılması ile kamusal alanların şirketlere devredilmesi gibi durumlar oluşabileceği iddia ediliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 22 Şubat Cumartesi günü Resmi Gazetede yayımladığı Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Hakkında Yönetmeliğe Harita ve Kadastro Mühendisleri Odasından (HKMO) uyarı yapıldı.

BELEDİYELERE TIRPAN

Düzenlemeyi kamu ve özel sektörden gelen teknik uzmanlardan oluşan Arazi ve Arsa Düzenlemeleri Komisyonuna inceleten Oda yönetimi, yönetmelikte yerel yönetim ve kamu yararına yönelik imar uygulamalarında ciddi sıkıntılar yaşanabileceği sonucuna ulaştı.

Yönetmeliğe göre, düzenleme ortaklık payı kesintisi ile elde edilen alanlarda ilçe belediyesinin projesiyle birlikte müracaat etmesine rağmen büyükşehir belediyesinin 3 ay içerisinde yapımına başlamadığı çevre düzenlemesi, altyapı tesisleri ve belediyelerce yapılması gereken tesisler ile imar planındaki kullanım amacına yönelik kamu hizmetleri, ilçe belediyesince proje geliştirerek gerçekleştirilebilecek. Komisyon, bu düzenlemeyle büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin kısıtlanacağını belirtti.

İÇME SUYU HAVZASINDA YAPILAŞMA

HKMO, yeni yönetmelikle, içme suyu havzasında yer alan ve yerleşmeye konu olmayan alanlara bundan sonra özel tesis yapılabilmesinin önünün açıldığını da belirtti ve imar planı sonrasında kamu alanı olarak tahsis edilen alanlara hastane, okul ve benzeri yapılmaması halinde bu arsanın önceki sahiplerine aynı arsaya özel hastane, özel okul gibi ticarethane yapılabileceğini vurguladı.

KAMUSAL ALANLAR RANTA DÖNÜŞEBİLİR

Düzenlemeyi değerlendiren HKMO Başkanı Orhan Kasap, düzenlemede muğlak ifadelerin yer aldığını ifade etti. 

Kasap, “Görüş için bize gönderilen taslak düzenlemeden çok farklı maddeler yayımlandı. Muğlak ifadeler nedeniyle kurumlar bu yönetmeliği dilediği gibi uygulayabilir. Belediyeler sağlık tesisi ya da okul diye ayırdığı alanlara eğer imar uygulaması yapmamışsa arsanın eski sahibi bu alana özel okul, özel hastane, ticari alansa AVM yapabilir. Yani kamu için ayrılan alanlar özel sektörün kar alanına dönüşebilir” diye konuştu. 

Belediyelerin imar yetkisine yeni düzenleme!

Belediyelerin imar yetkisine tırpan geliyor!


Geri Dön