28 / 04 / 2024

Belediyelerin imar yetkisine yeni düzenleme!

Belediyelerin imar yetkisine yeni düzenleme!

Yerel yönetimlerin imar yetkilerini sınırlandıracak kanun teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Yeni düzenlemede, belediyelerin parsel bazlı plan değişikliği kısıtlandırılacak... 



AKP milletvekilleri tarafından imar mevzuatıyla ilgili hazırlanan yasa teklifi bugün Meclis gündemindeydi. İmar mevuzatıyla ilgili düzenleme, belediyelerin parsel bazlı plan değişikliğini kısıtlandırıyor. Başta İstanbul ve  Ankara  olmak üzere çok sayıda şehirde son 25 senede sayısız imar plan tadilatı yaparak çok katlı binaların yapımına olanak sağlayan AK Parti, kişi ya da kurumların taleplerinin önünü kapatacak bir düzenleme getirmiş olacak.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, bundan sonra imar planlarında ‘yükseklik serbest' tanımı yer alamayacak. Teklif yasalaşınca çıkılacak katın sayısını firmalar belirleyemeyecek.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yeni kanun teklifi ile ilgili olarak bugün yaptığı açıklamada, “Yatay mimari olarak dile getirdiğimiz uygulamanın yer bulması amacıyla, bundan sonra binalar istedikleri kadar yukarı gidemeyecekler” şeklinde konuştu.

Teklife göre, kat sınırlarına belediye meclisleri karar verecek. 1 Temmuz 2021 tarihine kadar imar planlarının bu taslağa göre düzenlenmesi gerekecek, bu taslağa göre yapılmayan planlar ruhsat alamayacak.

KAÇAKLA MÜCADELE

Düzenlemeye göre, kaçak yapıların satış ve kiralamasını engellemek için tapularına şerh konulacak. Kaçak yapıların, ilgili idarece yıkılmaması durumunda, yıkım bakanlık tarafından yapılacak. Bu defa yıkım maliyetini yüzde 100 fazlasıyla idareden tahsil edebilecek.

KENDİ EVİNİ YAPANA HARÇ YOK

İmar Barışı'na başvurup Yapı Kayıt Belgesi alanlar, yapı denetim firmalarının bilgisinde güçlendirme yapabilecek. Vatandaş, güçlendirme ruhsatını hak kaybı yaşamadan alabilecek.

Vatandaş kendi iş gücü ve nakdi takviyesi ile yaptığı konutlar için harç ödemesi yapmayacak. Her türlü izin ve hizmet bedelinin ilgili idareler tarafından alınmayacağına ilişkin düzenleme olacak.

İmar Kanunu'nda değişiklik teklifi TBMM'de!

5 maddede 2020 imar harçları!


Geri Dön