02 / 05 / 2024

İştirak halinde tasarruf edilen mallar

İştirak halinde tasarruf edilen mallar

Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesinin haczedilmesi mümkün olabiliyor. Miras payının haczi nasıl olur? İşte yasal esaslar...

Taşınmaz mal haczi!

Taşınmaz mal haczi ile ilgili esaslar, İcra ve İflas Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, taşınmazın haczi ile tasarruf hakkı Medeni Kanunun 920 nci maddesi anlamında tahdide uğruyor...

Elbirliği mülkiyetindeki bir ortak hissesini satabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Bir gayrimenkulün iştirak halinde ortaklarından biriyim. Bir başka ortağın vasisi, kısıtlının hissesinin satışı için mahkemeden izin alıp, hisseyi sattı. Şimdi bu durumda iştirak halindeki mülkiyet, tüm ortaklar için mülkiyete dönüşmüş müdür?' sorusunu yanıtladı.

Miras taksim harcı 2016!

Miras, iştirak halinde mülkiyet olarak yasal ve atanmış mirasçılara intikal ediyor. Kalan miras, mirasçılar arasında taksim edilebiliyor. Peki, miras taksim harcı 2016 ne kadar oldu?

İşgalin devamı halinde tekrar ecrimisil tahsil edilebilir mi?

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle ödenen tazminat, ecrimisil olarak tanımlanıyor. Peki, ecrimisil bedelinin işgalciden alındığını düşünelim. İşgalin devamı halinde tekrar ecrimisil tahsil edilebili

Mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı!

Mirasbırakan, sahip olduğu malların bir kısmı ya da tümü üzerinde istediği gibi tasarrufta bulunabiliyor. Peki, saklı pay olması halinde mirasta tasarruf edilebilir kısmın hesabı nasıl yapılır?

Konut yalıtımıyla yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanır!

Şeker Mortgage Finans Genel Müdürü Abdurrahman Özciğer, enerji tüketiminin yüzde 26’sının konutlarda yapıldığını belirterek, konutların yalıtılması halinde yılda 7 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

İştirak halindeki malın haczi!

Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları durumunda iştirak halinde mülkiyet söz konusu oluyor. Bu şekilde sahip olunan taşınmaz mala haciz gelir mi? İşte iştirak halindeki malın haczi..

İşgalin devamı halinde ecrimisil!

Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi halinde işgalciden tahliye ve ecrimisil isteniyor. Peki, işgalin devamı halinde ecrimisil ne olur?

Miras payının haczi!

Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesinin haczedilmesi mümkün olabiliyor. Miras payının haczi nasıl olur? İşte yasal esaslar...

Miras payının devri sözleşmesi 2015!

İştirak halinde mülkiyet olarak, payını devreden mirasçı veya mirasçıların yerlerine devralan mirasçı veya mirasçılar yazılmak suretiyle tescil işlemleri yapılabiliyor. İşte miras payının devri sözleşmesi 2015..

Hisseli arsa nedir?

Hisseli arsa iştirak halinde mülkiyet veya müşterek halinde mülkiyet olabiliyor. Elbirliği olarak da bilinen iştirak halinde mülkiyet, miras yolu ile kalan malları ifade ediyor. Peki, hisseli arsa nedir?

Miras haciz edilir mi?

Miras haciz edilir mi? Bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi nasıl haczedilir? İşte İcra ve İflas Kanunu esasları..

Miras bölünmesi nasıl olur?

Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde (elbirliği şeklinde) malik olmalarına miras ortaklığı deniyor. . Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın çok kişiye kalması halinde miras paylaşımı yapabiliyor. Peki, Miras bölünmesi nasıl olur?

LED aydınlatma sistemi ile 1,6 milyar TL’lik tasarruf sağlayabilecek!

Dünyada harcanan elektriğin yüzde 20 ’ si aydınlatma için kullanılıyor. Aydınlatma alanının tamamında enerji tasarrufu sağlanması halinde enerji maliyetlerinde 128 milyar Euro tasarruf imkânı var...

İştirak halinde tasarruf edilen mallar Haberi

İştirak halinde tasarruf edilen mallar

Miras payının haczi!

Miras payının haczi esasları, İcra ve İflas Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, bir intifa hakkı veya taksim edilmemiş bir miras veya bir şirket yahut iştirak halinde tasarruf edilen bir mal hissesi haczedilirse icra dairesi, yerleşim yerleri bilinen ilgili üçüncü şahıslara keyfiyeti ihbar eder. 


Bu suretle borçlunun muayyen bir taşınmazdaki tasfiye sonundaki hissesi haczedilmiş olursa icra müdürü haciz şerhinin taşınmazın kaydına işlenmesi için tapu sicil muhafızlığına tebligat yapar.


Anonim şirketlerde paylar için pay senedi veya pay ilmühaberi çıkarılmamışsa, borçlunun şirketteki payı icra dairesi tarafından şirkete tebliğ olunarak haczedilir. Bu haczin şirket pay defterine işlenmesi zorunludur; ancak haciz, şirket pay defterine işlenmemiş olsa bile şirkete tebliğ tarihinde yapılmış sayılır. 


Haciz, icra dairesi tarafından tescil edilmek üzere Ticaret Siciline bildirilir. Bu durumda haczedilen...