07 / 05 / 2024

kadastroyu kim yapar

kadastroyu kim yapar

Tapu ve Kadastro nedir? sorusunun cevaplarına ayrı ayrı yer veriyoruz. Tapu, bir arazinin bağımsız bölümünün sahibini gösteren belge, kadastro ise taşınmazların sınırlarını ve sahiplerini belirleyerek tapu siciline kayıt etme çalışmalarıdır...

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar?

Hasarlı bina için nereye başvurulur? Bina depreme dayanıklılık testini kim yapar? soruları yaşanan Kahramanmaraş depreminden sonra sıkça sorulmaya başlandı. İşte bu soruların yanıtı!

İstimlak işlemini kim yapar?

İstimlak kamu yararı gözetilerek şahısa ait taşınmazların yol, okul, hastane ve bunun gibi kamunun ortak kullanımı ihtiyacına hizmet verme amacıyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanması işlemi oluyor. Peki, istimlak işlemini kim yapar?

Tapu ayırma işlemini kim yapar?

Tek parseldeki taşınmazın bölünerek paylaşılması işlemine tapuda ayırma deniyor. Peki, tapu ayırma işlemini kim yapar? Tapu ayırma işlemi için gerekli belgeler neler?

İskan başvurusunu kim yapar?

İnşaat çalışmaları tamamlanmış olan herhangi bir yapının belirli kriterlere uygunluğuna göre belediye tarafından verilen onay belgesine iskan deniyor. Peki, iskan başvurusunu kim yapar?

Kooperatif denetimini kim yapar?

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, kooperatif denetimini kim yapar? Kooperatif denetçisi olarak seçilecek kişilerde aranan özellikler nelerdir? İşte kooperatif denetçileri..

Yapı denetimini kim yapar?

Yapı denetim kuruluşunca, şantiyede yapılan denetim sonuçları deftere işleniyor. Peki, yapı denetimini kim yapar? Yapı denetiminden sorumlu kişi veya kişilerin sorumlulukları nelerdir? İşte yanıtı..

Mevzii imar planını kim yapar?

Mevcut planların yerleşmiş nüfusa yetersiz kalması veya yeni yerleşim alanlarının kullanıma açılması gereğinin ve sınırlarının ilgili idarece belirlenmesine mevzii imar planı deniyor. Peki, mevzii imar planını kim yapar?

Bina risk analizini kim yapar?

Kapıcı, bahçıvan veya güvenlik görevlisi çalıştıran apartmanlar 1 Ocak 2013'ten itibaren risk değerlendirmesi yapmakla yükümlü oluyor. Peki, bina risk analizini kim yapar?

Konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?

Konut kredisi; bankaların ve kredi kuruluşlarının konut sahibi olmak isteyen kişilere gayrimenkul ipoteği karşılığında verdiği kredi olarak tanımlanıyor. Peki, konut kredisi ekspertiz işlemlerini kim yapar?

Oturma ruhsatını kim alır?

Ruhsatı alınmış binalar için İmar Müdürlüğü'nden alınan belgeye oturma ruhsatı deniyor. Yapı hakkında tüm bilgilere oturma ruhsatında yer veriliyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?

Emlak alım satım vergisini kim öder?

Konut, arsa, dükkan ya da tarla gibi gayrimenkullerin tapu işlemleri için Tapu Müdürlüğü sunduğu hizmet karşılığında tapu alım satım harcı talep ediyor. Peki, emlak alım satım vergisini kim öder?

Deprem sigortasını ev sahibi mi yapar?

Deprem sigortası, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlıyor. Tüm binalara deprem sigortasının yapılması gerekiyor. Peki, taşınmaz kiralamalarında deprem sigortasını ev sahibi mi yapar?

Tapu harcını kanunen kim öder?

Taşınmaz mal alım satım işlemlerinin eksiksiz gerçekleşebilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu harcını kanunen kim öder? İşte yanıtı..

kadastroyu kim yapar Haberi

kadastroyu kim yapar


Tapu ve Kadastro nedir?


Tapu ve Kadastro nedir? sorusunu öncelikle tapu nedir? ve kadastro nedir? başlıkları altında inceleyelim. Böylelikle tapu ve kadastronun ne alma geldiğini daha net ifade edebiliriz.


Tapu Nedir?


Arazinin belirli bir parçasının veya üzerine inşa edilmiş bağımsız bölümün malikini gösteren, tapu sicil müdürlüğünce verilmiş, aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli resmi bir belgedir. Buna tapu senedi de deniyor. Daimi ve müstakil haklar için de tapu senedi düzenlenir. İtimat (güven) anlamına gelen ve Türkçe bir kelime olan (tapuk) kelimesinden türetilmiştir.


Kadastro nedir?


Kadastro; taşınmazların sınırlarını ve maliklerini belirleyip tapu siciline kayıt çalışmalarıdır. Bir başka deyişle kadastro, tüm ülke sınırları içerisindeki taşınmaz malların sınırlarını arazi ve harita üzerinde belirleyerek hukuki durumlarını tespit etmek ve işlemlerin kesinleşmesi sonucunda Türk Medeni Yasasınca öngörülen tapu siciline tescil ederek...