Kapadokya tarihi Haberi
Yılda 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği bölge, Kapadokya'ya özgü kayaç yapısının oluşturduğu depolar sayesinde patates ve limon başta olmak üzere bir çok ürünün korunmasına imkan sağlıyor.
Yöre halkının, milattan önce 5. yüzyılda yapılan yeraltı şehirlerinden esinlenerek yerin metrelerce altında kurdukları kayadan oyma depolar, gün geçtikçe daha önemli hale geliyor. Kamyonların da rahatlıkla girip, çıkabildiği depolar, soğutma ya da ısıtmaya gerek duyulmadan Nevşehir'de ve Türkiye'nin bir çok yerinde üretilen patates ve narenciyenin saklanmasına imkan veriyor.
Kapadokya'da bin 60 kayadan oyma doğal depo bulunuyor. Bu depolarda, yaklaşık 1,5 milyon ton patates ve 6 milyon sandık limon saklanıyor. Klasik depolardan farkı ve avantajı olan kayadan oyma depolarda sıcaklık yaz kış ortalama 8 derece olurken, ısının ayarlanması için 1 kilovat dahi elektrik kullanılmıyor.
Kayadan oyma depolarda...