08 / 05 / 2024

kapalı çıkma

kapalı çıkma

Binalarda azami bina alanı dışında bazı şartların oluşması halinde bina çıkmalarına izin verilebiliyor. Söz konusu bina çıkmaları haberimizde yer alıyor...

Aman dikkat! Bina yapım yönetmeliği baştan aşağı değişiyor! 1 Temmuz’da uygulama başlıyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yaptı. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde ev bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma inşası yasaklanacak.

Bankalar 18 Mayıs Pazartesi günü kapalı olacak!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanacağı 18 Mayıs Pazartesi günü, banka şubelerinin kapalı olacağını duyurdu.

Bankalar 24 Nisan'da kapalı olacak!

İçişleri Bakanlığı'nın sokağa çıkma kısıtlaması kararına istinaden 31 kentte 24 Nisan 2020 Cuma günü banka şubeleri kapalı olacak.

Yeni imar yönetmeliği ile balkonlar nasıl olacak?

1 Ekim 2017 tarihi itibari ile yürürlükte olacak Yeni İmar Yönetmeliği kapsamında binalarda balkonlar, açık ve kapalı çıkma mesafeleri yeniden düzenleniyor. Peki, yeni imar yönetmeliği ile balkonlar nasıl olacak?

Yeni imar yönetmeliğine göre çıkmalar!

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. İşte yeni imar yönetmeliğine göre çıkmalar..

Bina çıkma mesafeleri!

Bina çıkmaları, binanın üst kısımlarında yer alan çıkıntılı kısım olarak ifade ediliyor. Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabilir.

İzmit'te kapalı otopark yapan teşvik edilecek!

Otopark yapana bir kat ikramiye İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit ilçe sınırları içinde kapalı otopark yapacak yatırımcılara mevcut imar planlarında öngörülenden bir kat fazla çıkma hakkı verileceğini açıkladı.

İzmit'te kapalı otopark yapan teşvik edilecek!

Otopark yapana bir kat ikramiye İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit ilçe sınırları içinde kapalı otopark yapacak yatırımcılara mevcut imar planlarında öngörülenden bir kat fazla çıkma hakkı verileceğini açıkladı.

Açık çıkmalar emsale dahil midir?

İmar yönetmeliği gereğince binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki, açık çıkmalar emsale dahil midir? İşte yanıtı..

Motif çıkma nedir?

İmar yönetmeliğine göre binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma ile motif çıkma yapılabiliyor. Peki motif çıkma nedir?

Açık çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda açık çıkma nedir? Açık çıkma sınırı ne kadardır?

Kapalı çıkma nedir?

Binalarda taban alanı dışında kendi bahçe hudutları dışına taşmamak şartı ile binanın her cephesinde açık ve kapalı çıkma yapılabiliyor. Peki binalarda kapalı çıkma nedir? Kapalı çıkma sınırı ne kadardır?

Bina çıkma payı!

Bina çıkma payı, binalarda döşemelerin uzantısı olarak yapılan, parsel sınırları dışına taşmayan, en az bir ucu serbest, mesnetli olan açık veya kapalı olan derinliği uygulama imar planıyla belirlenen yapı elemanları olarak tanımlanıyor...

kapalı çıkma Haberi

kapalı çıkma

Bina çıkmaları!

Bina çıkmaları ile ilgili hususlara Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. Bu yönetmeliğe göre, bazı şartların teşkil etmesi halinde açık ve kapalı çıkma yapılmasına izin veriliyor.


Konu ile ilgili hususlar Yönetmeliğin 23. maddesinde "Çıkmalar" başlığı altında bulunuyor.


Çıkmalar

Madde 23 


Binalarda tespit edilen azami bina alanı dışında aşağıdaki şartlarla kapalı veya açık çıkma yapılabilir:


1) Açık çıkmalar binanın her cephesinde, kapalı çıkmalar binanın yalnızca ön ve arka cephelerinde yapılabilir.


2) Çıkmalar parsel sınırını taşamaz.


3) Arka ve yan komşu mesafesi içinde kapalı çıkma yapılamaz.


4) Ön bahçelerde yapılacak çıkmalar parselin yol sınırına 3.50 metreden fazla yaklaşmak


5) Ön ve arka cephelerde yapılacak kapalı çıkma genişliği 1.50 metreden, yan komşu mesafelerinde yapılacak açık çıkma genişliği 1.00 metreden fazla olamaz.


6) Açık çıkma uzunluğu bina cephesinin 2/3 ünden fazla...