09 / 05 / 2024

Kat mülkiyetli daire

Kat mülkiyetli daire

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını kaleme aldı. 

Kat mülkiyeti tapusu nasıl olur?

Kat mülkiyetli tapu nedir, Kat mülkiyetli tapu nasıl olur? şeklindeki soruların yanıtları araştırılıyor. İşte o soruların yanıtları!

Kat irtifakı tapulu daire alınır mı?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şekli olarak biliniyor. Peki, Kat irtifakı tapulu daire alınır mı? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyetli tapu; inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Peki, Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı? Kat mülkiyeti tapuda yazar mı? İşte tüm detaylar...

Kat irtifakı nedir, nasıl kurulur? Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir?

Kat irtifakı, henüz devam eden bir inşaattan, daire veya iş yeri satın alan kişilerin sahip olduğu bir tapu çeşididir ve kurulumu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile gerçekleşir. Ancak kat irtifakı geçici bir süreliğine işlevseldir. İşte, kat irtifakı ve kat mülkiyeti hakkın

Kat mülkiyeti olmayan sitede denetçi seçilebilir mi?

​​​​​​​Posta yazarı Tamer Heper 'Kat irtifaklı bir sitede oturuyoruz. Daire eşimin üzerine. 5’inde toplantımız var ve ben denetçi olmak istiyorum. Kat mülkiyetine geçmediğimiz için denetçi olabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyeti olmayan daire için dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '2005’te gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile daire aldım. sözleşmede satış bedelinin tamamının alındığı yazılı olduğu halde ilave para istenildi. Kat irtifak tapusu var ama kat mülkiyeti tesis olunmadı. Bunun için ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı.

Kat mülkiyetli kamu konutları satışa çıkıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mevzuata uyan kat mülkiyetli kamu konutların satışı için harekete geçti. Bakanlık Resmi Gazete’de satışa ilişkin bilgileri paylaştı.

Taşınmazın kat mülkiyetli mi ya da irtifaklı mı olduğu sorgulanabiliyor! 

Emlak uzmanı Özelmacıklı, "İnşaat safhasında topraktan alınan taşınmazlar daha sonra kat mülkiyetine geçseler de tapu senedi eski kalabiliyor. Bu sorgulama ile taşınmazın son zemin tipi sorgulanabilecek" diye konuştu...

İmar barışıyla kat mülkiyetli tapu alınabilir!

İstanbul Zirve Yapı Denetim ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Akpınar, imar barışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tüm yapıların yasallık kazandırılacağını belirten Akpınar, İmar barışıyla kat mülkiyetli tapu alınabileceğini söyledi.

İmar affı ile kat mülkiyeti nasıl alınır?

İmar affı ile yapı kayıt belgesi alınan bir daire için kat mülkiyeti de tesis edilebiliyor. Peki, imar affı ile kat mülkiyeti nasıl alınır? 

Kat mülkiyetine geçmek için dilekçe örneği!

Kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan gibi bağımsız bölümleri üzerinde bir dilekçe ile yapılan başvuru sonrasında kurulabiliyor. İşte kat mülkiyetine geçmek için dilekçe örneği..

Nazmi Durbakayım: Kat irtifakı kurmadan daire satmak cinayettir!

Kimi inşaat projelerinde tüketiciye daireler tam olarak binanın hangi katında ve nerede yer alacağı (kat irtifakı) belli olmadan satılıyor. Durbakayım, “Kat irtifakı kurmadan daire satmak cinayettir. Nüfus kâğıdı ortaya çıkmadan satış olmamalı." dedi.

Adım İstanbul daire fiyatları!

Adım İstanbul daire fiyatları kat ve konumlarına göre değişiyor. Teslim tarihi 2018 yılı Ocak ayı olarak belirlenen proje 615 tane daire ve 120 tane ticari ünite bulunuyor.

Kat mülkiyetli daire Haberi

Kat mülkiyetli daire

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "1990 yapımı bir binada daire alacağım ancak belediye ‘iskanı var’ diyor. Tapuda 'kat irtifaklı tapu' olarak geçiyor. Alsam bu daireyi sıkıntı olur mu?" sorusunu yöneltti.

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bizim sistemimizde bir bina inşa edilirken, proje tasdikinden sonra kat irtifakı tesis edilip, her bağımsız bölüm için kat irtifak tapusu çıkarılabilir. Sonradan inşaat ilerledikçe bu tapularla bağımsız bölümler satılabilir. Bunda hukuki bir yanlışlık yoktur. Nihayet bina tamamlandığında da iskan izni alınıp kat mülkiyeti tesis edilir. Sistem budur. Asıl amaç inşaatın tamamlanması ve kat mülkiyetine geçiştir ancak kanunumuzda bir hüküm var.

O da şöyle: "Kat irtifakı...