27 / 04 / 2024

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını kaleme aldı. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde belediyede iskanlı görünen ancak kat irtifaklı olan dairenin satın alınmasının sorun yaratıp yaratmayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "1990 yapımı bir binada daire alacağım ancak belediye ‘iskanı var’ diyor. Tapuda 'kat irtifaklı tapu' olarak geçiyor. Alsam bu daireyi sıkıntı olur mu?" sorusunu yöneltti.

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Bizim sistemimizde bir bina inşa edilirken, proje tasdikinden sonra kat irtifakı tesis edilip, her bağımsız bölüm için kat irtifak tapusu çıkarılabilir. Sonradan inşaat ilerledikçe bu tapularla bağımsız bölümler satılabilir. Bunda hukuki bir yanlışlık yoktur. Nihayet bina tamamlandığında da iskan izni alınıp kat mülkiyeti tesis edilir. Sistem budur. Asıl amaç inşaatın tamamlanması ve kat mülkiyetine geçiştir ancak kanunumuzda bir hüküm var.

O da şöyle: "Kat irtifakı kurulup da bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başladı ise bu ana yapıda Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanabilir." Bu maddeye güvenen sayısız kimse, binayı kullanmaya başladıktan sonra kat mülkiyetine geçmemektedir. Nedeni de bu maddedir. 'Nasıl olsa Kat Mülkiyeti Kanunu uygulanacak' diye düşünülmektedir.

Kat mülkiyeti olmayan daire alınabilir mi?

***

Okuyucumun sözünü ettiği bina 1990 yılı yapımı, elbette bugüne kadar değil üçte iki, herhalde binanın tamamı kullanılır durumdadır. Bu halde de böyle bir binada bağımsız bölüm almakta bir mahzur yoktur... Ancaaak; benim şüpheci yanım böyle durumlarda ‘acaba niye kat mülkiyetine geçilmediğini’ sorgulamaktan yanadır. İskanı alınmamış binalarda ben hep bir projeye aykırılık şüphesi taşırım.

Projeye aykırı bir yön var ise iskan alınamaz dolayısı ile kat mülkiyetine geçilemez. Peki okuyucumun durumu ne olabilir, üstelik iskanı da varken? Acaba kat mülkiyeti kurulması için gerekli masraftan mı kaçınılmıştır? Neyse okuyucumu huzursuz etmeyelim ama ‘kat irtifak tapusu ile alım yapmakta bir engel yoktur’ diyelim.

Binalarda ortak alan hakları nasıl belirlenir?


Geri Dön