02 / 05 / 2024

kazakistan Astanada arkeolojik kazı çalışmaları

kazakistan Astanada arkeolojik kazı çalışmaları

Kazakistan'ın başkenti Astana'ya 120 kilometre uzaklıktaki Kumay Nehri civarlarında yapılan arkeolojik kazılarda Türk dönemlerine ait tarihi buluntular inceleniyor. Tören alanları ve taş heykeller ile çitlerin duvarlarına kazınan soy damgaları bulundu...

Antalya Patara 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı genişledi!

Antalya Kültür Varlıklarını Bölge Kurulu, Kaş'taki Patara Antik Kenti kuzeydoğusundaki Şehitlik Mevkiindeki kültür varlıklarının da 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'na alınmasına karar verdi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Isparta Kadılar Köyü 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda düzeltme!

Isparta Merkez İlçe, Kadılar Köyü olarak 1. Derece Arkeolojik Sit Alanında değişiklik kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun o kararı...

Burdur Ovacıkalan'a 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Burdur İli, kısmen Ağlasun İlçesi, Kibrit Köyü, kısmen de Çeltikçi İlçesi, Güvenli Köyü sınırları içerisinde yer alan Ovacıkalan Mevkiindeki Roma Dönemi yerleşim alanı için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı verildi.

Burdur Mezar Tepe ve çevresine 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Burdur İli, Bucak İlçesi, Keçili Köyü sınırları içerisinde bulunan, Mezar Tepe ve yakın çevresi için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Özel ekolojik turizm tesisi alanına 1 ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Burdur Bucak İlçesi, Karacaören Köyü, Camicivarı Mevkiinde, ekolojik turizm tesisi yapılmak istenilen özel mülkiyete ait alan için 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı, çevresi için de 3. Derece Arkeolojik Sİt Alanı kararı verildi.

Isparta Çamlıburun Tepesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları güncellendi!

Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun Isparta Sütçüler İlçesi, Gümü Köyü, Çamlıburun Tepe Mevkii 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırlarının sayısallaştırılarak güncellendiği kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Isparta Bozdurmuş Kalıntıları 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları güncellendi!

Isparta Senirkent İlçesi, Gençali Köyü Bozdurmuş Mahallesi'nde bulunan Bozdurmuş Kalıntıları I. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırlarının sayısallaştırılarak güncellendi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Isparta Yedikilise 1. Derece Arkeolojik Sit Alanına daraltma kararı!

Isparta İli, Sütçüler ilçesi, Müezzinler Köyü, Çaltıcak Mahallesi, Çatal Mevkiindeki Yedikilise 1. Derece Arkeolojik Sit Alanına dair daraltma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Isparta Yalvaç'taki Asarlık Tepe'ye 1. Derece Arkeolojik Sit alanı kararı!

Isparta Yalvaç İlçesi, Yukarıkaşıkara Köyü, Asarlık Tepe mevkiinde bulunan antik yerleşim alanının 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Antalya Aksu'da Çelebiyelbengis Tepesi'ne 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Antalya Aksu İlçesi, Güloluk Mahallesi'nde 130 ada 1458 parseldeki Çelebiyelbengis Tepesi'nin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Antalya Serik'teki Kavak Tepesi'ne 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Antalya Serik İlçesi, Yumaklar Mahallesi sınırlarında, Kavak Tepesi’nin kuzeyindeki tepe üzerinde ve batısındaki düzlük alanın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olmasına karar verildi. Karar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Antalya Korkuteli'nde iki mahalledeki alana 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Antalya Korkuteli İlçesi, Küçüklü Mahallesi, Bakırlık Mevkii ve Çıvgalar Mahallesi'nde bulunan alanın 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmesine karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Balıkesir Abraz'daki 191-192 adaya 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Balıkesir ili, Marmara ilçesi, Saraylar, Abraz mevkiinde 191 ve 192 adanın bazı parsellerini kapsayan alanın 3. Derece Arkeolojik Sit olarak tesciline karar verildi. Karar bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

kazakistan Astanada arkeolojik kazı çalışmaları Haberi

kazakistan Astanada arkeolojik kazı çalışmaları





Akdeniz Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, L. Gumilev Avrasya Milli Üniversitesinin "Türk geopolitikfenomeni: Kökeni ve süreklilik" Uluslararası Projesi çerçevesinde, Kumay Türk Arkeoloji-Etnografya Kompleksi anıtlarında Prof. Dr. Ayman Dosimbayeva başkanlığında kazı çalışmaları yapılıyor.


Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından desteklenen çalışmalara Türkiye'den de bilim adamları davet edildi. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Karaçağ ile Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ömer Zaimoğlu da çalışmalarda yer alıyor.


Geçen yıl başlayan çalışmaların Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılacak EXPO 2017'ye kadar tamamlanması planlanıyor. 2012-2013 yıllarında yapılan çalışmalara Türkiye'den 5, Kazakistan'dan 35 olmak üzere 40 bilim adamı katılıyor. Arkeolojik çalışmaların bu yılki bölümüne, mevsim koşullarından dolayı ara verildi.


Proje kapsamında...