09 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde risk belirleme

Kentsel dönüşümde risk belirleme

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Haluk Eyidoğan, Cumhuriyet Gazetesi'nde yazdığı yazıda kentsel dönüşümün detaylarını ve kentsel dönüşümde risk alanlarının nasıl belirlendiğini anlattı. İşte o yazı...

Yüksek riskli binalar kentsel dönüşümde öne alınmalı!

ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sucuoğlu, İstanbul'da yüksek risk tespit edilen binaların kentsel dönüşümde öne alınması gerektiğinin altını çizdi...

Kentsel dönüşümde deprem geçmişi olan binalara odaklanmalı!

Uluslararası gayrimenkul franchising şirketi ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, 1999 depreminden önce yapılan pek çok konutun risk altında olduğunu söyleyerek, kentsel dönüşümde önceliğin yaşlı ve deprem geçmişi olan yapılara verilmesi gerektiğini belirtti.

Kentsel dönüşümde risk alanı nasıl belirlenir?

İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Haluk Eyidoğan, Cumhuriyet Gazetesi'nde yazdığı yazıda kentsel dönüşümün detaylarını ve kentsel dönüşümde risk alanlarının nasıl belirlendiğini anlattı. İşte o yazı...

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nedir?

Kentsel dönüşümde yapıya risk raporu almak için maliklerden bir kişinin lisanslı kuruluşlara başvurması yeterli oluyor. Peki, kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nedir?

Kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz!

Kentsel dönüşümde bir binanın yıkılabilmesi için öncelikle risk raporu alınması gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz edilir mi? entsel dönüşüm risk raporuna nasıl itiraz edilir?

Kentsel dönüşümde kat mülkiyeti olmayanlar ne yapacak?

Kentsel dönüşüm, 6306 sayılı kanun gereğince, riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak uygulanıyor. Peki, kentsel dönüşümde kat mülkiyeti olmayanlar ne yapacak?

Kentsel dönüşümde son durum raporu!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aralık 2014 itibariyle kentsel dönüşümde gelinen noktayı açıkladı. Kentsel dönüşümde 2,5 yıl içinde ne kadar yol katedildi? Kaç birimde dönüşüm başladı? Kaç konut için risk tespiti yapıldı? İşte cevaplar...

Kentsel dönüşümde istenen belgeler!

Kentsel dönüşüm kapsamında yapının yıkılabilmesi için, yapıya risk raporu verecek lisanslı kuruluşlara bir dilekçe ve gerekli belgelerle müracaat edilmesi gerekiyor. İşte kentsel dönüşümde istenen belgeler...

Kentsel dönüşümde riskli binalar nasıl tahliye edilir?

Kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen daire sahipleri, riskli yapıları için lisanslı kurumlara müracaat ederek risk raporu alabiliyor. Peki, kentsel dönüşümde riskli binalar nasıl tahliye edilir?

Kentsel dönüşümde itiraz hakkı!

Kentsel dönüşümde yapının risk tespiti, binadan bir malikin Bakanlık tarafından lisanslandırılan bir firmaya müracaatı neticesinde yapılıyor. Peki, kentsel dönüşümde itiraz hakkı var mı? İtiraz hakkı nasıl kullanılır?

Kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu!

Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu nedir?

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı!

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı. Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki çalışmalar için şimdiye kadar 1,5 milyar lira harcandı.

Kentsel dönüşümde ilk adım planlama!

Yapılaşmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiği Türkiye'de, çarpık kentleşmenin de neden olduğu sorunlar şehir planlarının önemini de gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşümde ilk adım planlama olmalı.

Kentsel dönüşümde risk belirleme Haberi

Kentsel dönüşümde risk belirleme

Halk arasında "Kentsel Dönüşüm Yasası" olarak anılan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Bakanlık) tarafından hazırlanan 6306 sayılı "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" 31 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yasada belirtilen amaç şudur: "Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere, iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usûl ve esasları belirlemek". Yasa dönüşüme karar verme sürecinde uygulamanın teknik gerekçesini ve hukuksal alt yapısını iki önemli tesbite dayandırmaktadır. Bunlardan biri "riskli alan", diğeri ise "riskli yapı"dır. 

Yasadaki riskli alan tanımına göre, "Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık, TOKİ veya İdare tarafından...