29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde terk raporu nasıl alınır

Kentsel dönüşümde terk raporu nasıl alınır

Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu kentsel dönüşümde terk raporu almak gerekli mi sorusunu yanıtladı. İşte yazı...

Kentsel dönüşümde terk raporu almak gerekli mi?

Cumhuriyet Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Ceren Kumbasar bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu kentsel dönüşümde terk raporu almak gerekli mi sorusunu yanıtladı. İşte yazı...

Kentsel dönüşümde müteahhitle vatandaş karşı karşıya!

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, kentsel dönüşümde vatandaşla müteahhidin karşı karşıya bırakıldığını söyledi. “Vatandaş piyasaya terk edildi” diyen Karayalçın, mülk sahiplerine de söz hakkı tanınması gerektiğini belirtti.

Kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları!

Kentsel dönüşümde, riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yeni yönetmeliklere uygun bir şekilde inşa ediliyor. Peki yıkılan binadaki işyeri kiracılarına ne olacak? İşte kentsel dönüşümde işyeri kiracı hakları...

Kentsel dönüşümde itiraz hakkı!

Kentsel dönüşümde yapının risk tespiti, binadan bir malikin Bakanlık tarafından lisanslandırılan bir firmaya müracaatı neticesinde yapılıyor. Peki, kentsel dönüşümde itiraz hakkı var mı? İtiraz hakkı nasıl kullanılır?

Kentsel dönüşümde bina güçlendirme!

6306 sayılı Kanun’da güçlendirilebileceği teknik olarak tespit edilen yapıların güçlendirilebileceğinden bahsediliyor. Peki, kentsel dönüşümde bina güçlendirme nasıl ve hangi kanun esaslarına göre yapılır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşümde noter masrafı!

6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun gereğince, kentsel dönüşümde yapılacak olan işlemler harç ve masraflardan muaf tutuluyor. İşte entsel dönüşümde noter masrafı..

Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir?

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunundan faydalanan malik ve kiracılara devlet finansal desteklerde bulunuyor. Kentsel dönüşümde devlet desteği nelerdir? Kentsel dönüşümde faiz desteği ve kira yardımı nasıl yapılır?

Kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu!

Kentsel Dönüşüm Kanunu gereğince, riskli alanlarda yer alan ve risk raporu alınan binalar yıkılarak, yerine yeni kanun ve yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor. Peki, kentsel dönüşümde ruhsatsız binaların durumu nedir?

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı!

Hükümet kentsel dönüşümde ısrarlı. Hükümetin 2015 programında yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca uygulanan kentsel dönüşüm kanunu kapsamındaki çalışmalar için şimdiye kadar 1,5 milyar lira harcandı.

Kentsel dönüşümde ilk adım planlama!

Yapılaşmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiği Türkiye'de, çarpık kentleşmenin de neden olduğu sorunlar şehir planlarının önemini de gözler önüne seriyor. Kentsel dönüşümde ilk adım planlama olmalı.

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı!

Kentsel dönüşümde halkın rızası alınmalı. MERSİN Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocam az. Mersin'de kentsel anlamda geri kalmış bölgelerin kentsel dönüşüm kapsamında re vize edilmesini onayladıklarını belirtti.

İmar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imar haklarında "transfer" uygulaması geliştiriliyor. Peki, imar hakkı transferi kentsel dönüşümde nasıl olacak? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalar...

Kentsel dönüşümde imar hakkı transferi!

İmar hakkı transferi, vatandaşların dere yatağı veya fay hattı gibi yapılaşmaya izin verilmeyen yerdeki imar hakkını yapılaşma izni olan bir alana taşıyabilme hakkına deniyor. Peki, kentsel dönüşümde imar hakkı transferi nasıl olur?

Kentsel dönüşümde terk raporu nasıl alınır Haberi

Kentsel dönüşümde terk raporu nasıl alınır

Ankara'da 52 yıllık apartmanımız yöneticinin başvurusu sonrası depreme dayanıksız çıktı ve kentsel dönüşüme girdik. Fakat bir müteahhitle anlaşmak yerine bazı apartman sakinleri 'kendimiz tapudan terk raporu alalım ve nasıl bir proje çizilmeli şartları belirleyelim' şeklinde görüş bildirdiler. Şimdi terk işlemleri için bekliyoruz, bu yapılması gerekli ve faydalı bir işlem midir yoksa boşuna zaman kaybı mı? Bir diğer sorum da şu olacak: Teras ve zemin katındaki dairelerin arsa payları küçük, oysa evin m2'si büyük. Bu durumda apartman yıkıldığında hangisi baz alınacak, arsa payı mı yoksa evin ölçülen m2 mi? Anlaşamıyoruz, yasal yollara başvurulursa hangi görüş kazanır? 



Öncelikle bu konunun sık karşılaştığımız bir durum olduğunu belirtmeliyim. Eğer bu şartları belirleme süreci uzarsa, o zaman her açıdan zarar edeceğiniz bir tablo ortaya çıkabilir....