27 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde müteahhitle vatandaş karşı karşıya!

Kentsel dönüşümde müteahhitle vatandaş karşı karşıya!

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, kentsel dönüşümde vatandaşla müteahhidin karşı karşıya bırakıldığını söyledi. “Vatandaş piyasaya terk edildi” diyen Karayalçın, mülk sahiplerine de söz hakkı tanınması gerektiğini belirtti.



TÜRKİYE genelinde 6.5 milyondan fazla konutun yenilenmesi hedefiyle başlatılan kentsel dönüşüm hamlesi en çok İstanbul’da kendini gösterdi. Şehirde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını eleştiren CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, “İstanbul’da yürütülen kentsel dönüşüm siyaseti iflas etti” dedi. Kentsel dönüşümde vatandaşın yalnız bırakıldığını söyleyen Karayalçın, hak sahipleri ile müteahhitlerin karşı karşıya kaldığını ve sürecin tıkandığını ifade etti. Kadıköy Fikirtepe’de 4 yıldır dönüşüm kaynaklı yaşanan sorunları değerlendiren Karayalçın şunları söyledi; “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Fikirtepe pilot bölge tüm ilçelerde bu şekilde dönüşecek demişti. İlçede yaşanan durum ortada. İnsanlar piyasaya terk edildi. ‘Git müteahhitle anlaş, anlaşmazsan kamulaştırma yaparım’ denildi.”


VATANDAŞA SÖZ HAKKI

İstanbul’da 4 milyon konut olduğunu ve bunun yarısının yenilenmesi gerektiğini belirten Karayalçın, dönüşümün hem fırsat hem de tehdit olduğuna dikkat çekti. Başarılı bir dönüşümün şehre değer katacağını belirten Karayalçın’ın dönüşüm ile ilgili önerisini ise şöyle anlattı: “25 yıl önce  Ankara  Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum dönemde, Dikmen Vadisi ve Portakal Çiçeği adında 2 proje yaptık. Burada 2 temel anlayış var. Birincisi riskli yapıda yaşayan vatandaş , bölge gelişince de aynı yerde kalacak. İkincisi ise birliktelik ilkesi. Yani riskli evde oturan vatandaşın da söz hakkı olacak. Biz gecekonduda yaşayan vatandaş ve belediye yetkilerinden oluşan ortak kurul oluşturup bu şekilde kararlar almıştık.”


FİNANSMAN FORMÜLÜ

İstanbul’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarında yoğunluğun arttırıldığını söyleyen Karayalçın, “Ankara’daki dönüşüm projelerinde kaynağı tahvil satarak sağladık. Belediye Başkanı olduğum dönem reyting ölçümü yaptırdık ve 3B ile yatırım yapılır notu aldık. İlk kez uluslararası sermaye piyasasında tahvil sattık. Gerekli kaynak olunca işin içine müteahhit girmedi. Vatandaş benimle muhatap oldu, ben ihale yaptım” dedi. Karayalçın, bu modelin İstanbul için de uygulanabileceğini söyledi.


Temel sorun plansızlık

İSTANBUL’un  temel sorununun plansızlık olduğunu vurgulayan Murat Karayalçın, 2009’da Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen 1/100.000’lik planların 2011 yılında askıya alındığını söyledi.  Karayalçın, “Bu plan 3. köprü, 3. havalimanı ve Kanal İstanbul gibi projelerin olduğu alana girmeyi yasaklıyordu” dedi.


Kooperatifler dışarı atıldı

İSTANBUL’da alt gelirli vatandaşın ev sahibi olamadığını belirten Karayalçın, gelinen noktada kooperatiflerin piyasa dışına itilmesinin etkili olduğunu söyledi. Karayalçın, “TOKİ  kooperatifleri finanse eden kuruluş olmaktan çıktı ve müteahhitlerle kar paylaşımı yapar duruma geldi. Deprem sığınma alanları, kupon araziler büyük firmalara geçti” dedi.


Gülistan Alagöz-Hürriyet


Geri Dön