20 / 11 / 2024

kime Zilyet denir

kime Zilyet denir

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Zilyet kime denir? Zilyetlik devri nasıl olur? İşte Medeni Kanun esasları...

Kentsel dönüşüm kredisi kime ödenir?

Kentsel dönüşüm çalışmaları dahilinde riskli binasını yıktıran kimselere birtakım finansal destek veriliyor. Bu destekler arasında yer alan kentsel dönüşüm kredisi kime ödenir?

Miras kalan evin kirası kime ödenir?

Miras, bir kimsenin vefatının ardında bıraktığı taşınır ve taşınmaz mallar oluyor. Peki, miras kalan evin halihazırda kiradaysa ya da kiraya verilirse ne olur? Miras kalan evin kirası kime ödenir?

Bilirkişi kime denir?

Hukuk mahkemelerinde, hakim veya savcının hukuki bilgisi dışında, çözümü uzmanlık, özel veya teknik bilgi gerektiren durumlarda başvuruluyor. Peki, bilirkişi kime denir? Bilirkişi kimdir?

Emlak vergisi nereye ne zaman ödenir?

Ev, işyeri, arsa ve arazi sahiplerinin devlete belli oranlarda ve belli dönemlerde vergi ödemeleri gerekiyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenlenen emlak vergisi nereye ne zaman ödenir?

İstimlak bedeli nasıl ödenir?

İstimlak bir başka deyişle kamulaştırma olarak karşımıza çıkıyor. Özel mülklere bedeli ödenmesi karşılığıyla özel mülke el konulması işlemine istimlak deniyor. Peki, istimlak bedeli nasıl ödenir?

İstimlak bedeli ne zaman ödenir?

İstimlak; özel mülkiyette olan gayrimenkullerin, kamu yararı gözetilerek devlet veya kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan işlem olarak karşımıza çıkıyor. Peki, istimlak bedeli ne zaman ödenir?

Emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir?

6552 sayılı Torba Yasasının yürürlüğe girmesi ile emlak ve çevre temizlik vergileri için yapılandırma dönemi başladı. Peki, emlak vergisi yapılandırılarak nasıl ödenir? İşte emlak vergisi yapılandırmaları..

Veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Kanunda tanımı yapılan malların kişilere veraset yoluyla veya her ne şekilde olursa olsun ivazsız bir surette intikal etmesi halinde ödeniyor. Peki, veraset ve intikal vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Doğalgaz faturası internetten ödenir mi?

İGDAŞ faturaları, İGDAŞ'ın veznelerinden ödenebildiği gibi; yetkili bankalar aracılığı ile de ödenebiliyor. Peki, doğalgaz faturası internetten ödenir mi? İGDAŞ vezneleri nerelerde var? İşte İGDAŞ ödeme noktaları..

Elektrik faturası hafta sonu ödenir mi?

Elektrik faturaları, TEDAŞ'ın resmi internet sayfasında belirtilen ödeme noktalarından ödenebiliyor. Ayrıca anlaşmalı bankalar aracılığı ile de ödeme yapılabiliyor. Peki, Elektrik faturası hafta sonu ödenir mi?

İnternetten elektrik faturası ödenir mi?

Elektrik faturası, faturanın üzerinde belirtilen son ödeme tarihine kadar fatura ödeme noktalarına gidilerek ödenebiliyor. Peki, internetten elektrik faturası ödenir mi? İnternetten elektrik faturası nasıl ödenir?

Gecikmiş elektrik faturası nereye ödenir?

Elektrik faturalarının ne kadar olduğu ve en son hangi gün ödenmesi gerektiği, faturanın üzerinde belirtiliyor. Peki fatura ödeme günü geçerse ne olur? Gecikmiş elektrik faturası nereye ödenir?

Elektrik faturası nereye ödenir?

Elektrik faturaları, PTT Şubelerinden, anlaşmalı banka şubeleri ve anlaşmalı ödeme noktalarından ödenebiliyor. Peki, elektrik faturası nereye ödenir? Elektrik faturası nasıl ödenir? İşte elektrik faturası ödeme yerleri..

kime Zilyet denir Haberi

kime Zilyet denir

Zilyet kimdir?

Zilyetlik, taşınmaz mallardan bir yarar sağlamak üzere olanları fiilen hakimiyet altında bulundurma olarak tanımlanıyor. Zilyet kime denir? 


Zilyet, taşınmaz maldan bir yarar sağlamak üzere o taşınmaz malı fiilen hakimiyeti altında bulunduran gerçek ve tüzel kişilere deniyor.


Zilyet yani mal sahibi olan kişi aslında sahibi olduğu malın hakimiyetçisi durumundadır. Örneğin bir ev sahibi evini başkasına kiralayana kadar o evin aynı zamanda zilyeti durumundadır. 


Ancak evini başkasına kiraladığı anda o evin zilyetliğinden çıkmış oluyor. Evin yeni zilyeti, kiracısı konumuna geçmiş oluyor. Zilyetlik bu yüzden değişkenlik gösteren bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Zilyetlik kavramı ile ilgili esaslar Medeni Kanunda şu şekilde açıklanıyor:


A. Zilyetlik kavramı ve türleri

I. Kavram

MADDE 973.- Bir şey üzerinde fiilî hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedidir.


Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın...