16 / 05 / 2024

kiralanan evde yenilik yapılması

kiralanan evde yenilik yapılması

Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması ile ilgili hususlar, Türk Borçlar Kanunu kapsamında kiraya veren ve kiracısı tarafından yapılan yenilik ve değişiklikler olarak iki ayrı başlık altında düzenleniyor...

Kiralanan evde masraf çıkarsa kiracının hakları neler?

Posta yazarı Tamer Heper 'Oturduğum dairede akıntı başladı ve katlanılamaz hale geldi. Ev sahibine bildirdim. ‘Benim dairede niye yok’ gibi bir gerekçe ile ilgilenmedi. Bu durumda bu akıntının giderilmesi için dava açabilir miyim?' sorusunu cevapladı.

Kiralanan evde değişiklik yapılır mı?

Mal sahibi olarak evinizi kiraya verdiğinizi düşünelim. Peki, kira sözleşmesi süresi içinde kiralanan evde değişiklik yapılır mı? Kirayaveren yenilik yapabilir mi? Kiracı kiraladığı evde değişiklik veya yenilik yapabilir mi?

Kiralanan ev ayıplı çıkarsa ne olur?

Mesken ihtiyacınız için bir ev kiraladığınızı ancak kiraladığınız evin ayıplı çıktığını düşünelim. Bu durumda, kiralanan ev ayıplı çıkarsa ne olur? Ayıplı evde mal sahibinin sorumluluğu nedir?

Kiralananın kullanılmaması nedeniyle fesih!

Kiracının kendisinden kaynaklanan bir sebeple kullanılmasa veya sınırlı olarak kullanılsa bile kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor. Peki, kiralananın kullanılmaması nedeniyle fesih nasıl yapılır?

Turizm amaçlı kiralanan evlere yeni düzenleme!

Konutların turizm amaçlı kiralanmasında vergi kaybı üzerine yeni kural konuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı taslağında, turizm amaçlı kiralanan evlerin devleti mali açıdan ciddi zarara uğrattığı belirtildi.

Kiralanan evin ayıplı çıkması nedeniyle fesih!

Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebiliyor. Peki, kiralanan evin ayıplı çıkması nedeniyle fesih mümkün m

Kiralanan ev sözleşme bitiminden önce geri verilir mi?

Kiralanan ev sözleşme bitiminden önce geri verilir mi Kiracı, sözleşme süresine veya fesih dönemine uymaksızın kiralananı geri verdiği takdirde, kira sözleşmesinden doğan borçları ödemek zorunda mı?

Samsun Terme'de bir ahşap evde yangın çıktı!

Sansun Terme ilçesinde tek katlı ahşap bir evde çıkan yangında 85 yaşındaki yatalak hasta kadın hayatını kaybetti. Soğutma çalışmalarının ardından eve giren ekipler, bir kadının yanmış cesediyle karşılaştı.

Rize-Erzurum duble yolunun ortasında kalan evde hasar oluştu!

Rize - Erzurum duble yolunun İkizdere ilçesi Ayvalık köyü mevkisinde kamulaştırma yapılmadığı için yol ortasında kalan iki katlı evde, yol yapım çalışmaları nedeniyle hasar oluştu.

Kiracının evde hayvan beslemesi yasaklanabilir mi?

Apartmanda hayvan beslenmesi hakkında yasak koyma yetkisi kat maliklerinde oluyor. Peki, apartman yönetimi olarak havyan beslenmesine izin verilen bir apartmanda kiracının evde hayvan beslemesi yasaklanabilir mi? İşte yanıtı.

Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?

Mal sahibi kiraya verdiği evde yenilik ve değişiklikler yapabiliyor. Peki, kiracı evde değişiklik yapabilir mi? Bu değişiklik için izin alması gerekir mi? Kiracı evde izinsiz tadilat yaparsa ne olur?

Eskişehir İnönü'de bir evde yangın çıktı!

Eskişehir’in İnönü ilçesinde bir evde çıkan yangın maddi hasar meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İnönü ilçesi Dereyalak köyünde bulunan bir evde sobadan çıkan kıvılcım sonrasında yangın başladı.

Tokat'ta çöp evde yangın çıktı!

Tokat'ın Niksar ilçesinde "çöp evde" çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü. Alınan bilgiye göre, Mehmet Akif Ersoy Caddesi'nde İbrahim Dumruk'a ait ahşap evin üst katında henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

kiralanan evde yenilik yapılması Haberi

kiralanan evde yenilik yapılması

Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması!

Türk Borçlar Kanununda yer alan hükümlere göre kiralanan taşınmazda yapılan yenilik ve değişiklikler ile ilgili hususlar kiracısı ve kiraya vereni açısından olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınıyor.


Söz konusu, hükümler kanunun 320. ve 321. maddelerinde şu şekilde ele alınıyor;


Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması..

1. Kiraya veren tarafından

MADDE 320- Kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir.

Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


2. Kiracı tarafından

MADDE 321- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.


Kiracı, aksine yazılı...