29 / 04 / 2024

Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması!

Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması!

Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması ile ilgili hususlar, Türk Borçlar Kanunu kapsamında kiraya veren ve kiracısı tarafından yapılan yenilik ve değişiklikler olarak iki ayrı başlık altında düzenleniyor...



Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması!

Türk Borçlar Kanununda yer alan hükümlere göre kiralanan taşınmazda yapılan yenilik ve değişiklikler ile ilgili hususlar kiracısı ve kiraya vereni açısından olmak üzere iki ayrı açıdan ele alınıyor.


Söz konusu, hükümler kanunun 320. ve 321. maddelerinde şu şekilde ele alınıyor;


Kiralananda yenilik ve değişiklik yapılması..

1. Kiraya veren tarafından

MADDE 320- Kiraya veren, kiralananda, kira sözleşmesinin feshini gerektirmeyen ve kiracıdan katlanması beklenebilecek olan yenilik ve değişiklikler yapabilir.

Bu yenilik ve değişikliklerin yapılması sırasında kiraya veren, kiracının menfaatlerini gözetmekle yükümlüdür. Kiracının, kira bedelinin indirilmesine ve zararının giderilmesine ilişkin hakları saklıdır.


2. Kiracı tarafından

MADDE 321- Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklikler yapabilir.


Yenilik ve değişikliklere rıza gösteren kiraya veren, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça, kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemez.


Kiracı, aksine yazılı bir anlaşma yoksa, kiraya verenin rızasıyla yaptığı yenilik ve değişiklikler sebebiyle kiralananda ortaya çıkan değer artışının karşılığını isteyemez.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön