Kiralanan evde masraf çıkarsa kiracının hakları neler?
Posta yazarı Tamer Heper 'Oturduğum dairede akıntı başladı ve katlanılamaz hale geldi. Ev sahibine bildirdim. ‘Benim dairede niye yok’ gibi bir gerekçe ile ilgilenmedi. Bu durumda bu akıntının giderilmesi için dava açabilir miyim?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper 'Dört yıldır kiracı olarak oturduğum dairede akıntı başladı ve katlanılamaz hale geldi. Bir alt katımda oturan ev sahibine bildirdim. ‘Benim dairede niye yok’ gibi bir gerekçe ile ilgilenmedi. Ben ise engelli bir kimseyim ve rahatsızlıklarımla zor bir hayat yaşadığım gibi masraf yapacak maddi imkanım da yok. Bu durumda bu akıntının giderilmesi için dava açabilir miyim? Avukat yardımı alabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.
Dört yıldır kiracı olarak oturduğum dairede akıntı başladı ve katlanılamaz hale geldi. Bir alt katımda oturan ev sahibine bildirdim. ‘Benim dairede niye yok’ gibi bir gerekçe ile ilgilenmedi. Ben ise engelli bir kimseyim ve rahatsızlıklarımla zor bir hayat yaşadığım gibi masraf yapacak maddi imkanım da yok. Bu durumda bu akıntının giderilmesi için dava açabilir miyim? Avukat yardımı alabilir miyim? l A.V.
Okuyucumun probleminin iki cephesi var. Önce kiraya verenle ilgili olanından söz edeyim. Genel bir kural var; kiralayan yani ev sahibi, kiralananı kullanmaya elverişli biçimde bulundurma mecburiyetindedir. Buna karşı da kiracı, kiralananı temiz kullanır, yani kullanma amacına uygun muhafaza eder ve kira bedellerini muntazam öder. Şimdi okuyucumun durumunda dört sene sonra önemli bir problem çıkmış, daire su alıyor.
Yani bugün kullanma amacına uygun muhafaza edilemeyecek halde. Bu durumda hemen dava açmak gerekmiyor. Okuyucum kiraya vereni yani ev sahibini uyarmış ama ev sahibi ilgilenmiyor. Bu konularda uygulanacak hüküm şöyle açıklanmış: “Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir.
Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı ayıbı kiraya verenin hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir.” Tabii giderilmeyen ayıp nedeni ile sözleşmenin feshi de mümkündür ama okuyucumun bu yönde bir isteğinin olacağını zannetmiyorum.
Bu konuda bir başka imkan daha var, o da bir davayı gerektiriyor, şöyle: “Kiracı, kiralananın kullanımı etkileyen ayıplarının varlığı halinde, bu ayıpların kiraya veren tarafından öğrenilmesinden, ayıbın giderilmesine kadar geçen süre için kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını isteyebilir.” İşte okuyucumun kullanabileceği imkanlar bunlar.
Bu konuda ikinci husus da konunun ortak alanlar mesela çatı ile ilgili olması halinde devreye bina yönetiminin girmesi gerekeceğinden, bu konuda da ev sahibinin bu onarımın yönetim tarafından yapılmasını sağlayacak girişimlerde bulunması gerekmektedir. Yoksa, ‘benim dairede akıntı yok’ deyip oturmakla olmuyor. Yoksulluk halinde barolardan avukat yardımı istemek mümkündür elbette ama işin başında hemen avukatlık bir iş görünmüyor.