27 / 09 / 2024

Kira artışında kiracının hakları neler?

Kira artışında kiracının hakları neler?

Kira fiyatlarında yaşanan fahiş artış sonrası yürürlüğe sokulan yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. Zam oranları 12 aylık enflasyon üzerinden hesaplanacak. Peki kira artışında kiracının hakları nelerdir? 




Kirada yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibarıyla son buldu. Sınırın kalkmasının ardından kira artışları eskiden olduğu gibi 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden hesaplanmaya başladı. Zam sınırının kalkması, özellikle büyük şehirlerdeki kiracıları ve ev sahiplerini doğrudan etkiledi.

Peki Kira artışında kiracının hakları nelerdir? Avukat Ercan Ezgin sosyal medya hesabından örnekle açıkladı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Av.Ercan EZGİN @AvErcanEZGN

Kira bedeli kira sözleşmesinde kararlaştırılan artış oranına göre her yıl kendiliğinden artmaktadır. Ancak bu oran her halükarda 12 aylık TÜFE ortalamasını geçemeyecektir. Sözleşme imzalandıktan beş yıl sonra ise taraflar; kira bedelinin yeniden belirlenmesi amacıyla dava açabileceklerdir. Olağanüstü koşullar dışında Taraflar yukarıda belirlenen artış oranına riayet etmek zorundadır.

Örneğin 01.02.2020 başlangıç tarihli ve aylık 2.000,00 TL bedelli bir kira sözleşmesi yapılmıştır. Ayrıca kira bedelinin her yıl yüzde 10 oranına göre artacağı sözleşmede belirlenmiştir. O halde kira bedeli her yıl yüzde 10 oranında artacaktır. Ancak eğer kira artışının yapılacağı dönemde 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 10’un altında ise; yüzde 10 değil TÜFE oranı artışa esas alınacaktır.

Konut sitesi aidatları yüzde 160 arttı! Lüks sitelerde aidatlar 60 bin liraya kadar yükseliyor!

Kira sorunu için  TOKİ  önerisi: Arsalarda üst gelir için üretilen konutların finansmanıyla alt gelire konut yapmalı!

Geri Dön