kireç nasıl yapılır Haberi
Kireç nedir?
Kireç, kalsiyum karbonatın yani kireçtaşının 900 C derecenin üzerinde pişirilmesi ile meydana gelen bağlayıcı niteliğe sahip bir maddedir. Kire. 1690 C derecede uçmaya başlıyor. 2572 C derecede ergir ve 2850 C derecede ise kaynıyor. Bu maddeye sönmemiş kireç deniyor.
Bu kireç, su katılarak söndürülüyor ve böylece sönmüş kireç elde ediliyor. 500 kilogram sönmemiş kireç, 1 metreküp kireç hamuru veriyor. Kireç kuru ya da yaş söndürme yöntemleri ile söndürülüyor.
Kuru söndürme sonucunda kireç toz haline gelip, torbalara konulup satılıyor.
Yaş söndürmede, kireç bolca sulandıktan sonra su içine atılıyor. Bu yolla elde edilen kireç macun kıvamına geliyor. Bu kireç, kaymak kireç olarak tanımlanıyor.
Kireçler özellikleri bakımından ikiye ayrılıyor:
* Beyaz kireç, dolomit kireci gibi havada sertleşen kireçler;
* Su kireci, yüksek hidrolitik kireç gibi havada ve...