20 / 05 / 2024

Kireç nedir?

Kireç nedir?

Taş ve tuğla gibi yapı taşlarını bağlayıcı özelliğine sahip kireç nedir, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Kireç nedir?

Kireç, kalsiyum karbonatın yani kireçtaşının 900 C derecenin üzerinde pişirilmesi ile meydana gelen bağlayıcı niteliğe sahip bir maddedir. Kire. 1690 C derecede uçmaya başlıyor. 2572 C derecede ergir ve 2850 C derecede ise kaynıyor. Bu maddeye sönmemiş kireç deniyor. 


Bu kireç, su katılarak söndürülüyor ve böylece sönmüş kireç elde ediliyor. 500 kilogram sönmemiş kireç, 1 metreküp kireç hamuru veriyor. Kireç kuru ya da yaş söndürme yöntemleri ile söndürülüyor.


Kuru söndürme sonucunda kireç toz haline gelip, torbalara konulup satılıyor.


Yaş söndürmede, kireç bolca sulandıktan sonra su içine atılıyor. Bu yolla elde edilen kireç macun kıvamına geliyor. Bu kireç, kaymak kireç olarak tanımlanıyor.


Kireçler özellikleri bakımından ikiye ayrılıyor:

* Beyaz kireç, dolomit kireci gibi havada sertleşen kireçler;

* Su kireci, yüksek hidrolitik kireç gibi havada ve su altında sertleşen kireçler.


- Beyaz kireç, içinde yüzde 80'den çok kalsiyum karbonat bulunan kireçtaşlarının sinterleşme sınırının altında pişirilmesi, sonra da su veya buharla söndürülmesiyle elde edilen ve karbon dioksit alarak yalnızca havada sertleşen kireçtir.

- Çalı kireci, kireçtaşının çalı yakılarak pişirilmesiyle elde edilmiş kireçtir.

- Dolomit kireci, içinde yaklaşık olarak eşit miktarda kalsiyum karbonat ve magnezyum oksit bulunan dolomit mineralinin 750 C derecede pişirilmesi ile elde ediliyor.

- Hava kireci, beyaz kireç ve dolomit kireci gibi yalnızca havada sertleşen kireçlere verilen genel addır.

- Kömür kireci, kireç taşının kömür yakılarak pişirilmesi ile elde edilen kireçtir.

- Magnezyum kireci, içinde yüzde 5-40 oranında magnezyum oksit bulunan kireçtir.

- Su kireci, suda katılaşan harç yapımında kullanılan alüminyum silikatlı kireçtir. Bu kireç, marnlı kireçtaşlarının sinterleşme sınırının altında pişirilmesi ile elde ediliyor.

-Toz kireç, piyasada kraft kağıdı torbalar içinde satılan kuru hidrat olarak tanımlanan kireçtir.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön