29 / 04 / 2024

komisyon sözleşmesi kanunu

komisyon sözleşmesi kanunu

Alım veya satım komisyonculuğu, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşme komisyon sözleşmesi oluyor. İşte komisyon sözleşmesi kanunu...

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedir? Öldükten sonra miras kime kalır?

Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan 611. Maddede ölünceye kadar bakma sözleşmesi yer alır.  Bu sözleşme, bakım alacaklısı ve bakım borçlusu arasında yapılır. Öldükten sonra mirasın ise kime kalacağı merak edilir. İşte ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile ilgili önemli detaylar…

1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Son zamanlarda kiracılar arasında en çok merak edilen sorulardan biri, "Kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracı çıkarılabilir mi?" oldu. Türkiye Borçlar Kanunu'nun 347. maddesi ve sonrasına göre, kira sözleşmeleriyle ilgili bazı hükümler bulunuyor. İşte ayrıntılar...

Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilebilir?

Kira sözleşmesine dair hükümler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda (TBK) düzenlemiştir. Kira sözleşmeleri her iki tarafa borç yükleyen ve sürekli edimli bir sözleşmedir. Peki, Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilebilir? İşte tüm merak edilenler...

Kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken 7 kural!

Bir taşınmazın kiralanması sırasında mülk sahibi ile kiralayan arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira sözleşmesi deniyor. Kira sözleşmelerinin kapsamı Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? İşte tüm detaylar...

Emlakçı komisyon sözleşmesi örneği 2019!

Ev alırken ya da satarken hazırlanan emlakçı komisyon sözleşmesi ileride yaşanacak tüm mağduriyetlerin önüne geçiyor.

Kira sözleşmesi vergi sınırı 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında bir sene içerisinde elde edilen gelirler Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Belirlenen sınırın altındaki gelirler için vergi ödenmiyor. Peki, kira sözleşmesi vergi sınırı 2016 ne kadar?

Tapu hibe sözleşmesi nasıl yapılır?

Taşınmaz malların tapuları hibe işlemi ile bir başkası adına devredilebiliyor. Borçlar Kanunu gereğince bu işlem tarafların aralarında yaptığı sözleşmeye dayanılarak da gerçekleşebiliyor. Peki, tapu hibe sözleşmesi nasıl yapılır?

Emlakçı kira komisyon sözleşmesi 2016!

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahipleri daha hızlı kiracı bulmak için emlakçı ile anlaşma sağlayabiliyor. Mal sahibi olan taraf emlakçının yaptıkları anlaşmaya istinaden sözleşme imzalıyor. İşte emlakçı kira komisyon sözleşmesi 2016...

Emlakçı alım satım komisyon sözleşmesi 2016!

Taşınmaz mal sahipleri, emlakçılar ile anlaşma yaparak, taşınmazın kısa sürede istenilen fiyatta satılmasını sağlayabiliyor. Bunun için öncelikle sözleşme imzalanıyor. İşte emlakçı alım satım komisyon sözleşmesi 2016 örneği...

6 aylık kira sözleşmesi tahliye!

Kira sözleşmelerinin nasıl feshedileceği ve kiracının hangi sebeplerle tahliye edilebileceği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. İşte 6 aylık kira sözleşmesi tahliye nedenleri..

Müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı!

Noterlik Kanunu’nun 60/3’ncü ve 89’ncu maddelerine göre müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesinin noterde düzenlenmesi gerekiyor. İşte, müteahhit gayrimenkul satış sözleşmesi noter masrafı!

Maketten ev satışı sözleşmesi 2015!

Yeni Tüketici Kanunu'nda yer alan hükümlere göre maketten yapılan konut satışlarında bazı hususlara sınırlamalar getirildi. İşte, maketten konut satışı sözleşmesi 2015!

Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesi feshedilir mi?

Kira sözleşme feshi için Borçlar Kanunu kapsamında açıklanan yasal fesih nedenlerinin doğmuş olması gerekiyor. Peki, mal sahibi kendisi oturmak için evindeki kiracıdan çıkmasını isteyebilir mi? Gereksinim nedeniyle kira sözleşmesi feshedilir mi?

komisyon sözleşmesi kanunu Haberi

komisyon sözleşmesi kanunu

Komisyon sözleşmesi kanunu!

Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşme komisyon sözleşmesi oluyor.


Bu sözleşme ile ilgili esaslar, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


ONBİRİNCİ BÖLÜM

Komisyon Sözleşmesi

A. Alım veya satım komisyonculuğu

I.Tanımı

MADDE 532- Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekâlet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını üstlendiği sözleşmedir.


Bu bölümdeki hükümler saklı kalmak üzere, komisyon sözleşmelerine vekâlet hükümleri uygulanır.


II. Komisyoncunun borçları

1. Bildirme ve sigortalama borcu

MADDE 533- Komisyoncu, yaptığı iş hakkında vekâlet vereni bilgilendirmek ve özellikle talimatının yerine getirildiğini kendisine hemen bildirmekle yükümlüdür.

Vekâlet verenin talimatı olmadıkça komisyoncu, sözleşmenin konusunu oluşturan şeyleri sigorta ettirmekle yükümlü değildir.


2. Özen borcu

MADDE 534- Satılmak üzere kendisine gönderilen eşya açıkça ayıplı...