22 / 11 / 2024
fuzul

Kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken 7 kural!

Kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken 7 kural!

Bir taşınmazın kiralanması sırasında mülk sahibi ile kiralayan arasında yapılan yazılı anlaşmalara kira sözleşmesi deniyor. Kira sözleşmelerinin kapsamı Borçlar Kanunu'nda yer alıyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? İşte tüm detaylar...




Kira sözleşmeleri, Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan ifadeye göre; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını ya da kullanma ile birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık tarafların aralarında anlaştıkları kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor. 

Kira sözleşmelerinin avukat tarafından hazırlanması zorunluluğu yoktur ancak avukat tarafından hazırlanan kira sözleşmelerinin kapsamı daha geniş olacaktır. 

Kira sözleşmesi yaparken kırtasiyeden aldığınız ya da internetten bulduğunuz hazır sözleşmeleri kullanabilrisiniz. Ancak kiralamada özellikle belirtmek istediğiniz noktalar var ise kiracı ve mülk sahibinin kabul edeceği özel bir sözleşme de yapılabilir. 

Kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken 7 kural!

Kirs sözleşmelerinde temel olarak 3 kısım vardır. İlk bölümde konut ya da iş yerinin açık adresi, kişilerin iletişim bilgileri, kiralamanın başlandığı tarih, kira bedeli gibi ayrıntılara yer verilmektedir. 

İkinci bölümde kiralanan ile ilgili ayrıntılara yer veriliyor. Kiralanan taşınmazda mevcut olan hasarlar, beraber teslim edilen demirbaşlar ayrıntılı olarak yazılmalıdır.  

Kira sözleşmesinin son bölümünde ise kiranın hangi banka hesabına ödeneceği, evde kaç kişinin kalabileceği gibi kişiden kişiye değişebilecek maddelere yer verilebilir. Peki, kira sözleşmesi yaparken nelere dikkat edilmelidir? İşte tüm detaylar...


Geri Dön