Kira sözleşmesi nasıl olmalıdır?
Mesken ve işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşma için kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl olmalıdır? Sözleşmede nelere yer verilmelidir? İşte kira sözleşmesi örneği..
Kira sözleşmesi nasıl olmalıdır?
Mesken ve işyeri gibi taşınmaz kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşma için kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira ilişkisinin hukuki boyutunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmesi; "kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir." şeklinde tanımlanıyor.
Kanun gereğince, kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl olmalıdır?
Kira sözleşmesinin imzalanmasının zorunlulu olmaması ile birlikte ileride yaşanabilecek sorunlar karşısında ispat açısından sözleşmenin taraflar arasında imzalanması ve imzalanan tarihin belirtilmesi gerekiyor.
Sözlü kira sözleşmesi genellikle akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin taşınmaz kiralamalarında karşımıza çıkıyor. Öyle ki, bu kişilerin de zaman zaman sorun yaşaması sebebiyle kontrat yapılarak imzalanması önem teşkil ediyor.
Kira sözleşmesi nasıl yapılmalı?
Kira sözleşmesinde öncelikle, taraflara ve kiralanan taşınmaz mala ilişkin bilgilere yer veriliyor. Kira süresi ve kira bedelinin de belirtildiği sözleşmede özel ve genel hususlara da yer veriliyor. Demirbaşların durumu da belirtilerek, sözleşme sonunda kiracıdan demirbaşların aynen teslim edilmesi isteniyor. Aksi halde sözleşmede belirtilen esaslara göre zararın temin edilmesi idari yollarla istenebiliyor.
Kira sözleşmesinde kefil..
Kira sözleşmesinde yine zorunlu olmamak ile birlikte kefilin imzasına da yer veriliyor. Kefil, kiracının ödemediği kira borçlarına karşı sorumlu oluyor.
Ancak kira sözleşmelerinde kefilin sorumluluk süresi 1 yıl olup; sözleşmenin yenilenmesi halinde kefilin sorumluluğu ortadan kalkıyor.
Kira sözleşmesi örneği..
Dairesi
Mahallesi
Cadde/Sokağı
Numarası
Kiralananın Cinsi
Kiralayan Adı Soyadı
Kiralayanın T.C. Kimlik No
Kiralayanın Adresi
Kiracının Adı Soyadı
Kiracının T.C. Kimlik No
Kiracının Adresi
Akdin Başlangıç Tarihi
Akdin Süresi
Yıllık Kira Bedeli
Aylık Kira Bedeli
Kira Bedelinin Ödeme Şekli
Kiralananı Kullanım Şekli
Kiralananın Durumu
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar
İmzalar
Tarih
Kira sözleşmesinde kefil varsa damga vergisi nasıl hesaplanır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com