28 / 08 / 2024

kooperatif muafiyetleri nelerdir

kooperatif muafiyetleri nelerdir

Kooperatifler, kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği bazı vergilerden muaf tutuluyor. Bu muaflıklar kanunda belirtiliyor. İşte kooperatiflerin vergi muafiyetleri bu haberde...

Kooperatif ortaklığından ayrılma şartları nelerdir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun ''Kooperatif ortaklığından ayrılma şartları nelerdir?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Konut emlak vergisi muafiyetleri nelerdir?

Gayrimenkuller için her sene emlak vergisi ödemesi yapılıyor. Emlak vergisi kapsamında meskenler için bazı muafiyet ve indirimler söz konusu oluyor. Peki, konut emlak vergisi muafiyetleri nelerdir?

Kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar!

Kooperatif Genel kurulu olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanıyor. Kurulun idaresi, ortaklar veya seçilen başkan ve üyeler tarafından sağlanır. Peki, kooperatif genel kurul toplantısı için gerekli evraklar nelerdir?

Kooperatif dağılma sebepleri nelerdir?

Kooperatif adını ancak Kooperatifler kanununa göre kurulmuş teşekküller kullanabiliyor. Kooperatifler kanunen bazı durumlarda ise dağılabiliyor. Peki, kooperatif dağılma sebepleri nelerdir? İşte kooperatif dağılma sebepleri..

Kooperatif denetimini kim yapar?

Kooperatif yönetimi denetçiler tarafından denetleniyor. Peki, kooperatif denetimini kim yapar? Kooperatif denetçisi olarak seçilecek kişilerde aranan özellikler nelerdir? İşte kooperatif denetçileri..

Kooperatif için gerekli evraklar!

Kooperatif kurma süreci ve kooperatif üyelerinin hak ve sorumlulukları 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında açıklanıyor. Peki, kooperatif için gerekli evraklar nelerdir? Kooperatif ana sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte yanıtı..

Kentsel dönüşüm tapu harcı muafiyeti!

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yenilenen binaların bazı harç ve vergiler için muafiyet bulunuyor. Peki, kentsel dönüşüm tapu harcı muafiyeti var mı? Kentsel dönüşüm muafiyetleri nelerdir?

Kooperatif ortağının hakları!

Ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını korumak için gerçek ve tüzel kişiler tarafından kurulmasına kooperatif deniyor.Peki kooperatif ortağının hakları nelerdir?işte,kooperatif ortağının hakları.

Kooperatif ortaklarının hak ve ödevleri nelerdir?

1163 sayılı Kooperatifler Kanunu gereğince, her kooperatif ortağının üyelik haklarının, ada yazılı ortaklık senedi ile temsil olunması gerekiyor. Peki, kooperatif ortaklarının hak ve ödevleri nelerdir?

Emlak vergisi geçici muafiyeti!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm bina ve araziler emlak vergisine tabi tutuluyor. Ancak vergide, bazı geçici ve daimi muaflıklar bulunuyor. Peki, emlak vergisi geçici muafiyetleri nelerdir?

Arazi vergisi geçici muafiyetleri!

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm arsa ve araziler için sahipleri tarafından vergi ödeniyor. Bazı arsa ve araziler vergiden geçici olarak muaf tutuluyor. Peki, arazi vergisi geçici muafiyetleri nelerdir?

Riskli yapı harç muafiyeti var mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli evini yıktıran maliklere birtakım olanaklar sunuluyor. Kentsel dönüşüm kredisi ve kirası gibi. Peki, riskli yapı harç muafiyeti var mı? Riskli yapı harç muafiyetleri nelerdir?

Yeni ev için emlak vergisi ödenir mi?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz mallar için bazı muafiyetler uygulanıyor. Peki, emlak vergisinde mesken muafiyetleri nelerdir? Yeni ev için emlak vergisi ödenir mi?

kooperatif muafiyetleri nelerdir Haberi

kooperatif muafiyetleri nelerdir

Kooperatiflerin vergi muafiyetleri!

Kooperatifler, kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği bazı vergilerden muaf tutuluyor. Bu muaflıklar Kooperatifler Kanunu kapsamında Dokuzuncu bölümde sıralanıyor. Kooperatiflerin vergi muafiyetleri şu şekilde sıralanıyor:


Kooperatiflerin muaf olduğu vergiler...

Madde 93 – 1. Kooperatifler, kooperatif birlikleri, kooperatif merkez birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği; 

a) Birbirlerinden ve ortaklarından aldıkları faiz ve komüsyonlar ile ortaklarına kefalet etmeleri dolayısiyle bunlardan aldıkları paralar, banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden, 

b) Her nevi defterlerin ve anasözleşmelerin tasdiki ve açılış tasdiklerinde sayfalarının mühürlenmesi her nevi harçtan ve Damga Vergisinden, 

c) Kiraya verilmediği veya irat getirmiyen bir cihete tahsis edilmediği müddetçe sahip oldukları gayrimenkul mallar üzerinden alınacak her türlü vergilerden, 

d) Ortakların temlik edecekleri gayrimenkuller her türlü vergi ve harcından, 

Muaftır. 

e) 13 üncü madde gereğince verilecek bildiri...