11 / 05 / 2024

kooperatif ortaklığının mirasçıya geçmesi

kooperatif ortaklığının mirasçıya geçmesi

Kooperatif ortağı ölürse ne olur? Kooperatifler Kanunu kapsamında hangi esaslar yer alıyor. Kanuna göre ortağın ölümü halinde ortaklık sona erer mi yoksa mirasçılara mı geçer?

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

Zeynep Korel babasının mirası için izale-i şüyu davası açtı!

Mirasçılık (veraset) belgesi almak için Hülya Darcan ve kardeşi Bergüzar Korel’e dava açan Zeynep Korel, veraset ilamı davası sonrasında payına düşeni almak için izale-i şüyu (ortaklığın giderilmesi) davası açtı.

Faruk Yalçın’ın miras davasında yargıtay son sözü söyledi!

Süreyya Yalçın Dünyanın en zenginleri listesine giren ve ölümüyle yaklaşık 4 milyar dolarlık servet bırakan iş insanı Faruk Yalçın’ın mirasının yarıya yakınını alacak...

Hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Mirasçılar ölen kişinin malvarlığını paylaşır. Nakit olsun, hisse senedi vb. menkul kıymet olsun, bina, arsa, tarla gibi taşınmaz olsun, tümü mirasçılara payları oranında pay ediliyor. Peki hangi varlıkların mirasçıya geçiş garantisi yok?

Salih Tatlıcı'nın mirasında bilirkişi krizi!

Gayrimenkul kralı olarak anılan merhum Mehmet Salih Tatlıcı'nın mirası paylaşılamıyor. Tatlıcı'nın mirasında şimdi de bilirkişi krizi yaşanıyor...

Eski Suudi Kralı Fahd’ın miras davasına itiraz!

2005’te ölen eski Suudi Kralı Fahd’ın mirasından İngiltere’de yaşayan gizli eşine pay veren mahkeme kararı, oğlu Prens Abdülaziz’in itirazı üzerine temyiz edildi.

Ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi!

Ortaklığın giderilmesi davası, hisseli taşınmaz mallar için açılabilen davalar arasında yer alıyor. Dava sürecinde mahkemeye cevap niteliğinde dilekçe de verilebiliyor. İşte ortaklığın giderilmesi davası cevap dilekçesi örneği..

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti!

Ortaklığın giderilmesi davası, bir taşınmaz maldaki ortak mülkiyet veya kullanım hakkının ortaklar arasında paylaşılması veya satılması suretiyle sona erdirilmesi için açılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti ne kadar?

Ortaklığın giderilmesi davası masrafları 2015!

Ortak mülkiyete konu olan taşınmazlarda anlaşmaya varılamadığı takdirde bu uyuşmazlık mahkeme yolu ile çözülebiliyor. Peki, açılan dava için ne kadar masraf yapılır? İşte ortaklığın giderilmesi davası masrafları 2015..

Tekirdağ Malkara'da Kadın Sosyal Yaşam Merkezi açıldı!

Malkara Belediyesi tarafından "Kadın Sosyal Yaşam Merkezi" düzenlenen törenle hizmete açıldı. Yurdakul açılış töreninde yaptığı konuşmada Malkara'daki sorunlara çözüm üretmek adına vatandaşlarla birlikte görev yaptıkları söyledi.

Ant Yapı yüzünü Batı'ya döndü!

Dünyanın sayılı müteahhit şirketleri arasında yer alan Ant Yapı, yüzünü Batı’ya döndü. Rusya ve Türkmenistan’da işler yapan Ant Yapı’nın yeni durağı Londra oldu.

Malkara Kadın Sosyal Yaşam Merkezi açıldı!

Kadın Sosyal Yaşam Merkezi'nin açılışı 21 Ekim 2015 Çarşamba günü saat 14.00'de büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nuran Başkütük yaptı.

kooperatif ortaklığının mirasçıya geçmesi Haberi

kooperatif ortaklığının mirasçıya geçmesi

Kooperatif ortağı ölürse ne olur?

Kooperatifler Kanununun 14. maddesinde “Ortağın ölümü ile ortaklık sıfatı sona erer.” hükmüne yer verilmek suretiyle vefat halinde ortaklığın son bulacağı açıkça belirtilmiş olmaktadır. 


Ancak, anasözleşmede ortaklığın mirasçılara geçebileceğine ilişkin hüküm bulunması halinde mirasçılar ortak olarak kalabilirler.


Örnek Anasözleşmesinin “Ölen Ortağın Durumu” başlıklı maddesinde; “Ölen ortağın kanuni mirasçılarının üç ay içinde temsilci tayin ederek kooperatife bildirmeleri halinde, ortaklık hak ve yükümlülükleri kanuni mirasçıları lehine devam eder.


Mirasçıların temsilci tayin etmemeleri ve ortaklığa devam etmek istememeleri halinde, ölen ortağın alacak ve borçları 15’nci madde hükümlerine göre tasfiye edilir.” hükmüne yer verilmiştir.


Buna göre, ölen ortakların kanuni mirasçılarının üç ay içinde temsilci tayin etmemeleri halinde, 15. madde hükümlerine göre alacak ve borçlarının tasfiye edilmesi gerekecektir.


Öte yandan, ölen ortakların adreslerinin de bilinemediği durumlarda...