23 / 11 / 2024
fuzul

Koruma kurulları nasıl oluşur

Koruma kurulları nasıl oluşur

Arkeoloji, sanat tarihi, müzecilik, mimari ve şehir plancılığı konularında uzmanlaşmış; Bakanlıkça seçilen temsilciden meydana gelen Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurularının görevleri nelerdir? İşte yanıtı..

İltica etmek nedir? Nasıl iltica edilir? Ne gibi zorlukları var? İşte yanıt!

İltica, kişinin güvenliği tehlikede olduğunda başvurduğu bir koruma yolu olarak, zulüm, savaş veya insan hakları ihlalleri gibi nedenlerle doğduğu ülkeden başka bir ülkeye gitmek ve orada sığınma talebinde bulunmaktır. Peki, nasıl iltica edilir? İşte yanıt!

Devre mülk genel kurullarında nasıl oy kullanılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde devremülk genel kurulunda oy kullanımının nasıl olması gerektiğini kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı...

Kira sözleşmelerindeki döviz TL'ye nasıl çevrilecek?

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan düzenlemeye göre, gayrimenkul alım satım ve kira sözleşmelerine döviz yasaklandı. Peki, kira sözleşmelerindeki döviz TL'ye nasıl çevrilecek?

Yönetim kurulları siteye nasıl zarar verir?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için '' Yönetim kurulları siteye nasıl zarar verir'' konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...

Sit alanlarında yapı ruhsat değişikliği nasıl yapılır?

Sit alanları;tarih öncesinde yaşayan medeniyetler hakkında bilgilere ulaşabileceğimiz alanlara deniyor. Peki, sit alanlarında yapı ruhsat değişikliği nasıl yapılır? Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’ndan izin alınır mı?

Sit alanı nasıl kaldırılır?

Bakanlıkça tespiti yapılan taşınmaz kültür varlıkları ile sitlerin korunması gerekli olanlar, koruma bölge kurulu kararıyla tescil edilebiliyor. Peki, bu tescile itiraz edilebilir mi? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından sit alanları tespit ve tescil edilebiliyor. Peki, bir arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl sorgulanır? Sit alanı sorgulama işlemi nereden ve nasıl yapılır?

Sit alanlarında takas nasıl yapılır?

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 15 inci maddesi gereğince sit alanlarında yer alan taşınmaz mallar takasa konu olabiliyor. Peki, sit alanlarında takas nasıl yapılır? İşte sit alanı takas işlemleri..

Apartman yönetimi toplantı çağrısı nasıl yapılır?

Apartmanlarda kat malikleri kurulu, yılda bir defadan az olmamak toplanmak zorunda oluyor. Toplu yapılarda ise kurullar, en geç iki yılda bir defadan az olmamak üzere toplanıyor. Peki, apartman yönetimi toplantı çağrısı nasıl yapılır?

Havza koruma eylem planı nasıl hazırlanır?

Su kaynakları potansiyelinin her türlü kullanım maksadıyla korunması, kullanımının sağlanması, kirlenmesinin önlenmesi için hazırlanan plana havza koruma eylem planı deniyor. Peki, havza koruma eylem planı nasıl hazırlanır?

Havza yönetim planı nasıl hazırlanır?

Su havzasındaki su kaynaklarının ve canlı hayatının korunmasını, geliştirilmesini ve bozulmamasını sağlamak üzere hazırlanan plana havza koruma planı deniyor. Peki, havza yönetim planı nasıl hazırlanır?

Miras kalan arazinin paylaşımı nasıl yapılır?

Toprak Koruma Kanunu ve yönetmelikleri gereğince taşınmaz malikinin aynı ilçe sınırları içinde tarımsal nitelikli tek arazisi olması durumunda bu taşınmazın devri yapılabilir. Peki, yeni yasa ile miras kalan arazinin paylaşımı nasıl yapılır?

Miras tarlaların intikali nasıl olacak?

Toprak Koruma Kanunu gereğince paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin veriliyor. Peki, yeni yasa ile miras tarlaların intikali nasıl olacak?

Koruma kurulları nasıl oluşur Haberi

Koruma kurulları nasıl oluşur

Koruma kurullarının görevleri nelerdir?


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında koruma kurullarına ve koruma kurullarının yerine getirmesi gereken görev ve sorumluluklarına dair esaslara da yer veriliyor. Kanuna göre, koruma kurulları, Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde olmak kaydıyla aşağıdaki işleri yapmakla görevli ve yetkilidir:


- Bakanlıkça tespit edilen veya ettirilen korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının tescilini yapmak,


- Korunması gerekli kültür varlıklarının gruplandırılmasını yapmak,


- Sit alanlarının tescilinden itibaren bir ay içinde geçiş dönemi yapı şartlarını belirlemek,


- Koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini inceleyip onamak, (1)


- Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının koruma alanlarının tespitini yapmak,


- Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarından özelliklerini kaybetmiş olanlarının tescil kaydını kaldırmak,


- Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanlarıyla...